Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτιμούν ότι δεν βοηθούν τις συνομιλίες Έντονα αντιδρούν ΗΠΑ-ΕΕ στις νέες εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

  (Φωτογραφία:  Reuters )         
Ουάσινγκτον
Η έγκριση για την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη προκάλεσε την έντονη αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να επιτύχει την επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συζήτηση επί του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής για πλήρη ένταξη στον οργανισμό.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν το Ισραήλ να αναιρέσει την απόφαση, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο εποικισμός είναι «αντιπαραγωγικός» για τις προσπάθειες αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Έχουμε εδώ και καιρό καλέσει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να υποσκάψει την εμπιστοσύνη, [...] και κάθε πράξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική από οποιαδήποτε πλευρά» είπε.

Η Χ.Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή της λέγοντας: «Έχουμε βρεθεί ξανά σε αυτό το σημείο, εδώ και πολλά χρόνια».

«Το Ισραήλ προκαλεί την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας με τη συνεχιζόμενη πολιτική του εποικισμού» δήλωσε εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το σχέδιο του Κουαρτέτου για την επίτευξη μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας πριν από τα τέλη του 2012.

«Υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία στην πρόταση του Κουαρτέτου: το γεγονός ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα χρόνο από σήμερα και ότι σε τρεις μήνες θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι διευθετήσεις για τα σύνορα και την ασφάλεια, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί με τα άλλα θέματα,όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Σαλόμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ χωρίς να παγώσει πλήρως η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

Η στάση του Ισραήλ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, οι οποίοι επιμένουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις συνομιλίες, ενώ θεωρείται ότι δεν βοηθά τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες να εμποδίσει την έγκριση του αιτήματος του Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχιστεί την Τετάρτη, αλλά μία ψηφοφορία δεν αναμένεται σύντομα. Αρχικά θα σχηματιστεί επιτροπή που θα εξετάσει την παλαιστινιακή προσφυγή για ένταξη στον ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν φαίνεται να βιάζονται να λάβουν μία απόφαση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως αν υπάρξει μία καθυστέρηση θα μπορέσουν να αρχίσουν ξανά οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες.

ΗΠΑ και Ισραήλ ζητούν από τις χώρες μέλη να απέχουν από την ψηφοφορία ή να καταψηφίσουν το αίτημα των Παλαιστινίων.

Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική, από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο, ωστόσο οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο και να επιτύχουν αποτυχία της πρότασης μέσω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ψήφων (εννέα στις 15).
Μια άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου -οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου