Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

"Βαρύ" ευρωπαϊκό κλίμα στην Wall www.capital.gr

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

 Dow11.010,90-179,79 -1,61%  
  Nasdaq2.491,58-55,25 -2,17%  
Η Wall Street σήμερα

Σε μάχη μεταξύ της ελπίδας για πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης και του φόβου πως η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο τελικά υπέκυψε στις ανησυχίες, δίνοντας τέλος στο ανοδικό σερί των τριών προηγούμενων ημερών.

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον  βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να αντιστρέφει κέρδη άνω των 125 μονάδων και να τα αντικαθιστά με απώλειες 180 μονάδων.

"Οποτε η χρηματιστηριακή αγορά καθοδηγείται από την ψυχολογία και την ελπίδα παρά από θεμελιώδη, εύκολα παρατηρεί κανείς μεταβολή της τάσης", σχολιάζει η Kate Warne, στρατηγική επενδύτρια της χρηματιστηριακής Edward Jones.

Η προσοχή της Wall Street παρέμεινε και σήμερα στραμμένη στις εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν νευρικά τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας για την αποφυγή ενός αρνητικού ντόμινο που πιθανότατα θα ταξίδευε και στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού. Η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συντηρεί την αβεβαιότητα και οδηγεί τις διεθνείς αγορές σε νέα περίοδο αστάθειας, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την υλοποίηση του τροποποιημένου ταμείου διάσωσης της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο επικυρώνει τις νέες εξουσίες που δόθηκαν στο EFSF από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και έχουν πάρει έως τώρα το "πράσινο φως" από εννέα κράτη-μέλη.

Αύριο είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία της Γερμανίας και δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Καγκελάριος Angela Merkel δυσκολεύεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 180 μονάδες (-1,61%) κλείνοντας στις 11.011 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 24 μονάδων (-2,07%) στις 1.151 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 55 μονάδων (-2,17%) φτάνοντας τις 2.492 μονάδες.

Όλες οι μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα η Bank of America (-4,94%), η Alcoa (-4,91%) και η 3Μ (-3,51%).

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 0,78 δολάρια σημειώνοντας μηδενική μεταβολή.

Σε δικούς της ρυθμούς κινήθηκε στο ταμπλό η μετοχή της Amazon, η οποία σημείωσε άνοδο 2,45% "γιορτάζοντας" την παρουσίαση της πρώτης συσκευής tablet από την εταιρεία.

Το Kindle Fire, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τις 15 Νοεμβρίου, θα έχει οθόνη 7 ιντσών, θα λειτουργεί με Android και θα πωλείται στην τιμή των 199 δολαρίων, έναντι των 499 δολαρίων που κοστίζει το φθηνότερο iPad.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jeff Bezos εκτιμά πως το Kindle Fire μπορεί να αποτελεί πρόκληση για το iPad της Apple, κάτι που δεν κατάφεραν αντίστοιχες συσκευές της Hewlett-Packard και της Research In Motion.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 201,76 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 4,1% ενώ τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει 1,1%.
 
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Family Dollar Stores, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 8% στα 79,85 εκατ. δολ., ή 66 σεντς ανά μετοχή, από 73,95 εκατ. δολ., ή 56 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδα της Family Dollar σημείωσαν άνοδο στα 2,13 δισ. δολ. από 1,96 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 63 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 2,12 δισ. δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου