Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις από τις δηλώσεις Φούλε και Ντάουνερ

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/



Αντιδράσεις και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για μεσολάβηση και επιδιαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.



Ο Επίτροπος Διεύρυνσης αναγνώρισε ως θέμα αρχής το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθορίζει την ΑΟΖ της, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα, και εάν αυτό είναι απαραίτητο, μέσω διαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό πρότεινε όπως τα Ηνωμένα Έθνη προβούν σε μεσολάβηση, αν οι δύο πλευρές, το επιθυμούν. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν επιθυμούν να επιβάλουν κάτι τέτοιο και προτεραιότητά τους είναι η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών στο κυπριακό, η οποία θα επέλυε το ζήτημα.
Από την πλευρά του πάντως, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μίλησε σήμερα για "παρερμηνεία" των χθεσινών του δηλώσεων από τους δημοσιογράφους.
Αντιδρούν κόμματα και κυβέρνηση
Το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση με το κυπριακό διεμήνυσε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου.
Οι δηλώσεις του κ. Φούλε είναι απαράδεκτες, την ώρα μάλιστα που η Κύπρος ανέμενε στήριξη και αλληλεγγύη από την ΕΕ, σχολίασε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. Η ίδια  η ΕΕ, δια του κ. Φούλε, τόνισε ο κ. Ευαγόρου, καθίσταται αναξιόπιστη και αντιφάσκουσα.
Για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Ευαγόρου, είπε, ότι από καιρό είναι προκλητικότατος και αχαρακτήριστος. Η κυβέρνηση, υπέδειξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, πρέπει να δει πώς θα κινηθεί και στις δύο περιπτώσεις.
  
Απαράδεχτη χαρακτήρισε τη δήλωση Ντάουνερ ο πρόεδρος  του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Στην προκειμένη περίπτωση, τόνισε, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού όταν ακούει ανάλογες παρεμβάσεις, που δημιουργούν την εντύπωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Ντάουνερ να επικεντρωθεί στο έργο του.
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Φούλε, υπέδειξε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών. Στην περίπτωση αυτή, είπε, δοκιμάζεται η ίδια η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει επισήμως από την ΕΕ βοήθεια για να θωρακιστεί ως χώρα και να προστατεύσει τις ενεργειακές της πηγές, οι οποίες αφού είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι και ευρωπαϊκές.
Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε τόσο τις δηλώσεις Φούλε, όσο και τις δηλώσεις Ντάουνερ ο  Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη ο κ. Ντάουνερ, κατά σαφή παραβίαση των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνει ετοιμότητα να αναγορεύσει το ψευδοκράτος σε νομική οντότητα, νομιμοποιώντας έτσι τις αντινομικές, έωλες και αβάσιμες αξιώσεις του Ντερβίς Έρογλου και της Τουρκίας σε βάρος των Κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Φούλε, εξάλλου, με την απαράδεκτη αυτή θέση αντιμάχεται τους πάγιους κανόνες τόσο του Διεθνούς, όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία προς όλα τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Συλλογικά θεσμικά Όργανα.
Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική αμφισβήτηση και να τερματιστούν ενέργειες, όπως αυτές των κυρίων Ντάουνερ και Φούλε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να ανακαλέσει τα νέα δώρα προς τους Τ/κ και να προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα όργανα της ΕΕ υποδεικνύει το ΕΥΡΩΚΟ. Επιβάλλεται, σημειώνει, να απαιτηθεί η αποπομπή του Ντάουνερ και να επανέλθει σε τάξη ο Στέφαν Φούλε. Διαφορετικά, τονίζει, η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα καταντήσει, από στρατηγικό πλεονέκτημα σε αχίλλειο πτέρνα.
Σύμφωνα με το ΕΥΡΩΚΟ οι απαράδεκτες παρεμβάσεις του Ντάουνερ και του Φούλε και η αξίωση της τουρκικής πλευράς για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου μεταξύ ψευδοκράτους και Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αποτέλεσμα των χειρισμών του προέδρου Χριστόφια και του νέου ολισθήματος του για τα οφέλη των Τ/Κ από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί απαράδεκτη και εκ του πονηρού τη δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η διενέργεια ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι, τονίζει, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Η προσπάθεια του κ. Ντάουνερ να αναμιχθεί στο θέμα αυτό είναι επικίνδυνη και η νέα προκλητική και εξωθεσμική ενέργεια του πρέπει να καταγγελθεί στο ΓΓ των Η.Ε. και να ζητηθεί η άμεση και πλήρης ανάκληση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου