Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Τα Leopard αλλάζουν τις ισορροπίες

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Εσπασε χθες επίσημα το φράγμα της μη αποστολής (μέχρι σήμερα) βαρέων αρμάτων μάχης προς την Ουκρανία από τις Δυτικές χώρες. Η Γερμανία (μετά από μήνες στασιμότητας αλλά και συνεχών διασυμμαχικών διαβουλεύσεων), διά στόματος του καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, στέλνει στην Ουκρανία (σε πρώτη φάση) 14 υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2, ενώ έδωσε παράλληλα τη συγκατάθεσή της για την επανεξαγωγή γερμανικών αρμάτων στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (και όχι μόνο), ώστε να σταλούν στη μαχόμενη Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή άλλαξε η στάση των ΗΠΑ, που προχωρούν στην αποστολή αρμάτων μάχης Abrams M1 από τα αποθέματά τους, ενώ βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα, από την προ 6 ημερών σύνοδο

των 50 κρατών της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, 12 κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχία ς(πλην Ελλάδας και Τουρκίας) είχαν συμφωνήσει και δηλώσει πανέτοιμα για την πολυεθνική αποστολή του αρματικού δυναμικού στο Κίεβο. Προ δέκα ημερών ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η χώρα του στέλνει 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία (μονομερώς).

Οπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο ΝΑΤΟ, η απόφαση Σολτς ανοίγει το δρόμο για χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία να στείλουν τα ίδιου τύπου άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη “γραμμή” υποστήριξης της Ουκρανίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς. Η Γερμανία θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών-χειριστών, με το Βερολίνο να παρέχει και υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά, ενώ εκτιμάται από διάφορες πλευρές ότι τα τανκς θα βρίσκονται στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία είναι στην τελική φάση οι προτάσεις που έθεσε ο πρόεδρος Μακρόν στο υπουργείο Αμυνας για τη συμμετοχή και αποστολή αρμάτων Λεκλέρκ στην Ουκρανία.

Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Χάγη, η Μαδρίτη και η Βαρσοβία εξέφρασαν χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σωστή απόφαση» της Γερμανίας να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαρέα άρματα μάχης, τα οποία «θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας» απέναντι στη βάναυση ρωσική εισβολή. Και πρόσθεσε: «Δίπλα στα Challenger 2 (σ.σ.: τα άρματα μάχης που στέλνει το Λονδίνο), θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας», καταλήγοντας: «Μαζί επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η γαλλική προεδρία εξέφρασε επίσης ένθερμα την «ικανοποίησή της» και καλωσόρισε το «πράσινο φως» που έδωσε η Γερμανία. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η Γαλλία καλωσορίζει τη γερμανική απόφαση, η οποία επεκτείνει και αυξάνει την υποστήριξη που έχουμε παράσχει με την παράδοση των AMX10 RC», σε μια αναφορά στα γαλλικής κατασκευής πιο ελαφρά οχήματα μάχης που το Παρίσι έχει επίσης σκοπό να στείλει στην Ουκρανία.

Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός πρωθυπουργός που πρωτοστάτησε στο θέμα της αποστολής των αρμάτων ευχαρίστησε τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, για την απόφασή του να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία. Ο Ματέους Μοραβιέτσκι ανέφερε: «Η απόφαση να σταλούν τα Leopard στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τη Ρωσία να σταματήσει». Θερμά υποστηρικτικά μηνύματα ήρθαν από το Ελσίνκι, τη Μαδρίτη, τη Χάγη, τη Λισαβόνα, τη Στοκχόλμη, αλλά και από την «ουδέτερη» Ελβετία.

Ελβετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ψήφισε χθες στη Βέρνη την αλλαγή στη νομοθεσία της χώρας ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά πολεμικού υλικού της μέσω τρίτων χωρών στην Ουκρανία. Η Ελβετία είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει σε χώρες που διαθέτουν όπλα ελβετικής κατασκευής να τα εξάγουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη διαχρονική και ιστορική στρατιωτική της ουδετερότητα. Σύμφωνα με το νόμο για το πολεμικό υλικό της Ελβετίας, τα αιτήματα εξαγωγής δεν μπορούν να εγκριθούν εάν η χώρα-αποδέκτης βρίσκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση. Ομως η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου αποφάσισε, με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά, να υποστηρίξει μια πρόταση ζητώντας μια αλλαγή νόμου ώστε να γίνουν δυνατές τέτοιες μεταφορές.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσει την έγκρισή της προτού εφαρμοστεί η αλλαγή. Μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025, ανέφερε η δήλωση. «Η πλειοψηφία της Επιτροπής έκρινε ότι η Ελβετία θα πρέπει να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία». Η δήλωση ανέφερε ότι μια μειοψηφία της Επιτροπής εξέφρασε την «ανησυχία» ότι η μεταφορά ελβετικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συμμόρφωση με την ελβετική ουδετερότητα, ως και τη συνεργασία της χώρας σε πολλούς τομείς με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Αιχμή δόρατος για Μαριούπολη»

Ο απόστρατος Αμερικανός αντιστράτηγος Ben Hodges, που διοικούσε επί τρία χρόνια τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη και τώρα συμβουλεύει την ομάδα Human Rights First, είπε χθες ότι τα τανκς και άλλες μορφές χερσαίας θωράκισης που προμηθεύονται οι Ουκρανοί από τη Δύση θα μπορούσαν να είναι «η αιχμή του δόρατος μιας δύναμης που θα διαπεράσει τη ρωσική άμυνα προς τη Μαριούπολη και την Ανατολική Χερσώνα με στόχο να συνεχιστεί η απομόνωση της Κριμαίας».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου