Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τσελίκ κατά «Συμμαχίας των Έξι»: Νόμιμη η υποψηφιότητα Ερντογάν στις εκλογές

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στην Τουρκία η ανακοίνωση της «Συμμαχίας των Έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, διά της οποίας χαρακτηρίζεται παράνομη και παράτυπη η υποψηφιότητα του νυν προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις εκλογές της 14ης Μαΐου. 

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «Έξι» χθες, Πέμπτη, αναφερόταν σχετικά: 

«Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Πρόεδρο για τρίτη φορά, σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αποτελεί άλλη μια μαύρη σελίδα που προστίθεται στην ιστορία της δημοκρατίας μας. Δηλώνουμε στους πολίτες ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την πράξη που αγνοεί το Σύνταγμα». 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ, απάντησε στη δήλωση στη «Συμμαχία των Έξι» σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα του Προέδρου μας και πάλι. Αυτό δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Το έδαφος στο οποίο αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δεν είναι ο νόμος, αλλά, όπως είδαμε στο παρελθόν, η επιδίωξη της κατεύθυνσης της πολιτικής με παράνομα μέσα.

Ο Πρόεδρός μας είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Η Λαϊκή Συμμαχία έχει ανακοινώσει μήνες πριν ότι ο υποψήφιός της είναι ο πρόεδρός μας. Το μήνυμα του έθνους μας σε όλες τις πλατείες είναι σαφές. Η πολιτική μας, η οποία λέει "Ο λόγος και η απόφαση ανήκει στο έθνος", συνεχίζει την πορεία της», υπογράμμισε ο κ. Τσελίκ. 


Οι αναρτήσεις του κ. Τσελίκ στο Twitter έχουν ως εξής: 

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα του Προέδρου μας και πάλι. Αυτό δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Το έδαφος στο οποίο αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δεν είναι ο νόμος, αλλά, όπως είδαμε στο παρελθόν, η επιδίωξη της κατεύθυνσης της πολιτικής με παράνομα μέσα. 

Έχει γίνει απολύτως σαφές ότι δεν αναμένεται τίποτα από το τραπέζι των 6 για λογαριασμό της δημοκρατίας μας. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, δήλωσαν: "Δεν είναι δυνατόν ο κ. Ερντογάν να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εκτός εάν η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφασίσει να ανανεώσει τις εκλογές". 

Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι ο μυστικός εταίρος του τραπεζιού των Έξι είναι η νοοτροπία του Σαμπίχ Κανάντογλου. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν μετά από μήνες συναντήσεων ήταν η πιο πρωτόγονη αναζήτηση κηδεμονίας. 

Μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις, η Συμμαχία των Έξι έχει σταθμεύσει στο σταθμό της επιτροπείας, ο οποίος προσπαθεί να κατευθύνει την πολιτική πολιτικοποιώντας το νόμο. Βάζουν και πάλι σήμερα στο πεδίο όλες τις μεθόδους του παρελθόντος που προσπάθησαν να στραγγαλίσουν τη δημοκρατία. Προσπαθούν να σφετεριστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες που μόνο το έθνος θα κατευθύνει 

Αναγνωρίζουμε πολύ καλά αυτές τις μεθόδους. Το έθνος μας ονομάζει πολύ καλά αυτές τις παράνομες προσεγγίσεις. Όλες οι προσπάθειες κηδεμονίας θα απαντηθούν στην κάλπη. Κανείς δεν θα μπορεί να βάλει υποθήκη την κάλπη της δημοκρατίας στο έθνος μας. 

Ένα τραπέζι που η ιστορία της δημοκρατίας μας αναγνωρίζει πολύ στενά, βιώνεται ξανά. Αυτοί που φοβούνται να ανταγωνιστούν τον Πρόεδρό μας σε μια ελεύθερη δημοκρατική εκλογική διαδικασία προσπαθούν και πάλι να βάλουν παράνομα και μη πολιτικά εμπόδια μπροστά στον Πρόεδρό μας. 

Θα λάβουν και πάλι ένα σαφές μάθημα δημοκρατίας από το έθνος μας. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε σαφές γιατί δεν μπορούσαν να θέσουν υποψήφιο εναντίον του Προέδρου μας. Με τις χθεσινές τους δηλώσεις παραδέχθηκαν ότι φοβούνται να ανταγωνιστούν τον Πρόεδρό μας στην πλατεία της δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρός μας είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Η Λαϊκή Συμμαχία έχει ανακοινώσει μήνες πριν ότι ο υποψήφιός της είναι ο πρόεδρός μας. 

 

 

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας και θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν θα ανακοινωθεί στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών κομμάτων στη χθεσινή συνάντησή τους.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου