Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τουρκία: Απανωτά χαστούκια στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ

 

Απανωτά χαστούκια δέχεται καθημερινά από παντού ο Ταγιπ Ερντογάν.

Αποφασισμένη να μη στηρίξει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία, έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε το μέλος της Αμερικανικής Γερουσίας Τζιν Σαχίν

«Θέλω να σας πω ότι εγώ, για παράδειγμα, είμαι αντίθετη με την παράδοση των F-16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσουν τη συμφωνία( ένταξης Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ).Ξέρω πολλούς συναδέλφους που έχουν τον ίδιο προβληματισμό. Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα σχετικά με τα F-16 αλλά θέλω να το θέσω σοβαρά υπόψιν σας», δήλωσε η Σαχίν.

Αυστηρή απέναντι στην Άγκυρα εμφανίστηκε και η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ.

«Τονίζουμε σε όλους τους τόνους στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας ότι (η Τουρκία) θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Τον Ερντογάν εξόργισε και το γερμανικό περιοδικό Stern χαρακτηρίζοντάς τον «εμπρηστή», τονίζοντας πως προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, βάζει φωτια τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό.

Η χαριστική βολή ήρθε από τον Aμερικανός πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος εξομολογείται στο βιβλίο του ότι στο παρελθόν προσπάθησε σχεδόν να σπάσει την πόρτα του γραφείου του Ερντογάν όπως αποκαλύπτει και το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» με τίτλο «Θρίλερ με τον Πομπέο στην Άγκυρα. Εισβολή στο γραφείο του Ερντογάν».

Όταν η συνάντηση του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς κράτησε περισσότερο από την προγραμματισμένη διάρκεια, ο Πομπέο περιγράφει ότι έσπρωξε την πόρτα και «όταν διαπίστωσε πως είναι κλειδωμένη απείλησε πως θα τη σπάσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου