Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έξι ανατροπές από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/


Έξι ανατροπές από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Αναστολή του πόθεν έσχες στις επιχειρήσεις, αλλαγές στα ακίνητα, μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, μεταξύ των νέων μέτρων...
Εκτός από τον προϋπολογισμό, στα μέσα Οκτωβρίου έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός του ΦΠΑ το εθνικό φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως:

- Αναστολή του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις. Το μέτρο αποτελεί συμπληρωματική δράση του αντίστοιχου για την αγορά ακινήτων και λαμβάνεται στο πλαίσιο της τόνωσης της ανάπτυξης. Θα προέλθει δε από τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς η δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για τον φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό τα δύο υπουργεία βρίσκονται σε άμεση συνεργασία για να γίνουν οι αλλαγές, όχι μόνο στη φορολογική δικαιοσύνη αλλά γενικότερα στο δικαιοδοτικό σύστημα για λόγους ασφάλειας, δικαίου και επιτάχυνσης των επενδύσεων.

- Αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες σε μία προσπάθεια τόνωσης της καθισμένης κτηματαγοράς, ενώ ελαφρύνσεις θα υπάρξουν και για τις μεταβιβάσεις. Το γεγονός, πάντως, ότι το ύψος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών κίνητρο προσαρμογής της φορολογικής πολιτικής στην αποδοτικότερη εκμετάλλευσή της. Στις προτάσεις έτσι είναι για παράδειγμα, η εισφορά στα ακίνητα εκτός σχεδίου ή και ή ένταξή τους στον φόρο ακίνητης περιουσίας με εξαίρεση τους αγρότες και η αύξηση της φορολογίας για τις μεταβιβάσεις ακριβών ακινήτων.

- Η επαναφορά χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών και επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

- Νέο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά.

- Συνδυαστικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

- Διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου. Η κατάρτιση του προσχεδίου ξεκινά ήδη με τα βαρίδια της ύφεσης και των αποκλίσεων εσόδων και δαπανών, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση προσεγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση καλείται να καλύψει τις υστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται η ύφεση με πρόσθετα μέτρα το ύψος των οποίων θα καθοριστεί με την επιστροφή του κλιμακίου. Πέραν των εσόδων σημαντικό πονοκέφαλο δημιουργούν οι υπερβάσεις των δαπανών κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της αύξησης της ανεργίας, τη μείωση των αποδοχών και κατά συνέπεια των εργοδοτικών εισφορών. Ηδη το ΙΚΑ έχει λάβει το 100% των προβλεπόμενων κονδυλίων, ενώ ο ΟΑΕΕ έχει πριμοδοτηθεί με επιπλέον 5%.

Το ΔΝΤ δείχνει πιο ανεκτικό και δέχεται μετακύλιση των μέτρων για το 2012 λόγω των μειωμένων πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης. Αντίθετα πιο σκληρή στάση κρατά η ΕΕ, η οποία απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για εφέτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 8,8% του ΑΕΠ αντί 7,4% αρχικών προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Ανάλογες απαιτήσεις θα υπάρξουν βεβαίως και για το 2012 αν λάβει κάποιος υπόψιν ότι το έλλειμμα θα πρέπει να περιορισθεί στο 5,9% του ΑΕΠ με πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8%!

Ήδη η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς και το 2012, με την τρόικα να κάνει λόγο για ύφεση της τάξης του 2,1%. Οι προβλέψεις αυτές αλλάζουν άρδην όλους τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, καθώς η απόκλιση στην ανάπτυξη αγγίζει τις... τρεις εκατοστιαίες μονάδες!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου