Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών των μελών της ΕΕ από την οικονομική κρίση διαπιστώνει η Κομισιόν Προβλέψεις-σοκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχόλιο ιστολογίου μας : Άντε και άλλα μέτρα μυρίζουν.....αφού πλέον κατάλαβαν ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να κάνουν τίποτα για να αντισταθούν.....
Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4656373

Στο 9,5% θα κλείσει το έλλειμμα της Ελλάδας το 2011 και στο 9,3% το 2012, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις εαρινές εκτιμήσεις. Η Κομισιόν τονίζει ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011 και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση.

Σε αυτή την πρόβλεψη, όμως, δεν έχουν συνυπολογισθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες. Για παράδειγμα, από την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα (0,50 - 10 ευρώ/τ.μ.) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 4-5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2012.

Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010.

Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν διαπιστώνει σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημοσιων οικονομικών των κρατών - μελών της ΕΕ από την οικονομική κρίση και τονίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. 

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την πλευρά των αγορών, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθώς και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η έκθεση προχωρά σε μια επισκόπηση των εξελίξεων από το Μάιο του 2010, τονίζοντας ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση που διαπιστώθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επηρέασαν την εφαρμογή του προγράμματος. 

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου