Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία: Υπέρ της ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=92066&catID=14


Η Ρωσία θα υποστηρίξει το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. "Φυσικά θα ψηφίσουμε υπέρ κάθε πρότασης των Παλαιστινίων, όμως δεν θα τους πιέσουμε να (αντιδράσουν) με κάποιο τρόπο. Θα σας υποστηρίξουμε ό,τι κι αν αποφασίσετε, είναι δικής σας στρατηγική επιλογή πολιτική και διπλωματική (...) αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στον ΟΗΕ", δήλωσε ο Τσούρκιν.

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες σκοπεύουν να παρουσιάσουν στις 20 Σεπτεμβρίου ένα αίτημα για ένταξη στον ΟΗΕ, όμως ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί αν θα προτιμήσουν να την περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη Γενική Συνέλευση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσω του οποίου ένα παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ενταχθεί πλήρως στον ΟΗΕ, το αίτημα των Παλαιστινίων αναμένεται να προσκρούσει στο βέτο των ΗΠΑ.

Από την άλλη ο δρόμος της Γενικής Συνέλευσης, μέσω ψηφοφορίας που θα βασίζεται στην απλή πλειοψηφία, θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα βελτιωμένο καθεστώς σε σχέση με το τωρινό.

Αν επιλέξουν τη δεύτερη λύση οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν την πλειοψηφία και να γίνουν "παρατηρήτρια χώρα μη μέλος" του ΟΗΕ. Αυτό θα τους επιτρέψει να γίνουν μέλη σε οργανισμούς όπως η Unesco, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα Tρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου