Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός “Βοήθεια μόνο σε αυτούς που προσπαθούν να μπουν σε τάξη”

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=145134

Ο κλοιός για τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης – για ποιον άραγε χτυπά η καμπάνα…- σφίγγει ακόμη περισσότερο και, μάλιστα, διά των πλέον επίσημων χειλέων...


Σε μία ημέρα κατά την οποία έχουν απογειωθεί τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας – και μαζί τους τα spreads και τα CDS – ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε σήμερα αυστηρή προειδοποίηση προς τις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια να τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, που τις υποχρεώνει να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα λιτότητας.

“Η βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο προς αυτούς που κάνουν όλες τις προσπάθειες για να βάλουν το σπίτι τους σε τάξη”, τονίζει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε μία δήλωση η σημασία της οποίας καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη , καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγελα Μέρκελ.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις αυξανόμενες αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης στην ευρωζώνη, σημειώνει πως «οι Γερμανοί έχουν περισσότερα να κερδίσουν απ' όσα να χάσουν από τη συμβολή τους» στις συλλογικές προσπάθειες διάσωσης που πραγματοποιεί η ευρωζώνη.

Θυμίζουμε ότι σήμερα για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας μίλησε ακόμη και σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ αντιθέτως καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν ο επί των οικονομικών Επίτροπος Όλι Ρεν, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυνε με τη σειρά του νέα δραματική έκκληση προς την Ελλάδα, καλώντας τη χώρα να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της.

«Οι διεθνείς θεσμοί, η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ο Τρισέ ο οποίος μιλούσε με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της ομάδας των κύριων κεντρικών τραπεζών, έπειτα από μια σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία.

Ο Τρισέ πρόσθεσε πως αυτό είναι «προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού».

«Αν (η ελληνική κυβέρνηση) επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως αυτό εξαρτάται απ’ αυτήν», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου