Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Η άλωση της Στοκχόλμης ή ο δεύτερος θάνατος του Ούλαφ Πάλμε;

 

Γράφει ο 

Από τους Έλληνες που αντιστέκονταν στην Χούντα, τους αμερικανούς που δεν ήθελαν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ, τους Κούρδους που ζητούσαν εθνική χειραφέτηση, τους Ιρανούς που δεν δέχονταν την κοσμική δικτατορία του Σάχη η χώρα έγινε το καταφύγιο κάθε διωκόμενου για πολιτικούς λόγους.

Η πολιορκία συνήθως προηγείται της άλωσης , αυτή την φορά όμως ο Ερντογάν πολιόρκησε την Μαδρίτη για να πετύχει την άλωση της Στοκχόλμης.

Η Σουηδία δεν εγκατέλειψε από ότι φαίνεται μόνον μια ουδετερότητα δύο και πλέον αιώνων αλλά την δική της εθνική εκδοχή ενεργού και δραστήριας και παρεμβατικής ανάμειξης στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η Σουηδία στην δεκαετία του ΄60 με Πρωθυπουργούς τους Σοσιαλδημοκράτες Ερλάγγερ και Πάλμε επαναπροσδιόρισε την ουδετερότητα αρνούμενη να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και του Σοβιετικού Μπλοκ αλλά ταυτόχρονα υπερδραστήρια στην προστασία και παροχή ασύλου σε κάθε καταδιωκόμενο από όποιας μορφής αυταρχικό καθεστώς.

Από τους Έλληνες που αντιστέκονταν στην Χούντα, τους αμερικανούς που δεν ήθελαν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ, τους Κούρδους που ζητούσαν εθνική χειραφέτηση, τους Ιρανούς που δεν δέχονταν την κοσμική δικτατορία του Σάχη η χώρα έγινε το καταφύγιο κάθε διωκόμενου για πολιτικούς λόγους.

Η επιλογή αυτή των Ερλάγγερ και Πάλμε έκανε την Σουηδία χώρα με δυσανάλογο για το μέγεθος της διεθνές κύρος και ενίσχυσε το κυρίαρχο τότε μοντέλο κοινωνικοοικονομικών ισορροπιών που ήταν παγκοσμίως γνωστό ως Σουηδικό Μοντέλο.

Σήμερα μέσα σε λίγους μήνες η Σουηδία δεν εγκατέλειψε μόνον την ουδετερότητα, αλλά τον ρόλο της ως καταφυγίου όσων διώκονται από αυταρχικά καθεστώτα.

Αποδέχθηκε την πάγια και διαχρονική θέση της Τουρκίας ότι όποιος Κούρδος διεκδικεί την εθνική του χειραφέτηση είναι τρομοκράτης, μια κατηγορία η οποία συγκυριακά διευρύνεται για να περιλάβει και τους οπαδούς του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Και έπεται συνέχεια, καθώς σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας θα χρειασθεί σχεδόν ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι στο διάστημα αυτό ο Ερντογάν θα δοκιμάσει την βούληση και την δυνατότητα της Σουηδίας να συνεργασθεί με τις τουρκικές αρμόδιες υπηρεσίες στην καταδίωξη , σύλληψη και στο τέλος έκδοση Κούρδων ακτιβιστών.

Οι ΗΠΑ που προφανώς πίεσαν την Στοκχόλμη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Ερντογάν αντιμετωπίζουν το Κουρδικό α λα καρτ:

  • Το ΡΚΚ εντός Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό είναι στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων την οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Το Συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ το ΡΥD και η ένοπλη πολιτοφυλακή του ΥPGείναι ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Συρία και συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αλωση της Στοκχόλμης ή δεύτερος θάνατος του Ούλαφ Πάλμε;

Η απάντηση είναι και τα δύο μαζί, καθώς η συνθηκολόγηση της Σουηδίας στις απαιτήσεις της Τουρκίας παραπέμπει στην περίοδο 1939-45 όταν η Στοκχόλμη είχε υιοθετήσει ευμενή προς την Γερμανία ουδετερότητα με τα πολύτιμα μεταλλεύματα της κατεχόμενης από τους Ναζί Νορβηγίας έφθαναν στο Τρίτο Ράιχ μέσω της «ουδέτερης» σκανδιναβικής χώρας.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου