Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«Αερομαχίες» για τα… τουρκικά F -16

 

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλεί η δήλωση Μπάιντεν, περί πώλησης F -16 στην Τουρκία. 

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας καλεί τον Ερντογάν να εισβάλει στα ελληνικά νησιά για να επιτύχει την αποστρατιωτικοποίησή του, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της εισβολή στην Κύπρο.

Πριν καλά καλά πέσει ο κουρνιαχτός της Συνόδου στη Μαδρίτη ο Ερντογάν ξαναφόρεσε το νεοοθωμανικό του πρόσωπο.

«Ο Μητσοτάκης έκανε επισκέψεις σε νησιά και νησίδες. Και αυτά τα νησιά προσπαθεί να τα εξοπλίσει. Αυτό αντιτίθεται στην συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί του» είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα ότι προκαλεί την ένταση στην περιοχή.

«Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν προκαλεί εμείς δεν επιθυμούμε την ένταση. Η Ελλάδα που έχει παραβιάσει 147 φορές τον εναέριο χώρο μας πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι σοκαριστικό πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνηγορούσε για την πώληση αμερικανικών F16 και τον εκσυγχρονισμό τους στην Τουρκία αφότου άκουσε απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ανησυχίες λόγω της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον», έγραψαν στην κοινή επιστολή τους οι βουλευτές των ΗΠΑ, Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία προχωρούσε σε νέα πλειοδοσία πατριωτισμού αναφερόμενος στην εισβολή στην Κύπρο.

«Όμως ένα πρωί, στα σκαλιά του πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Μπουλέντ Ετζεβίτ έκανε μια δήλωση και είπε: «Από εδώ και πέρα, τα στρατεύματά μας βρίσκονται στην Κύπρο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων», είπε. Τελείωσε, έτσι έμαθε όλος ο κόσμος», πρόεδρος CHP, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου.

Συνέχισε δε θέτοντας και πάλι θέμα νησιών που δήθεν έχει καταλάβει η Ελλάδα.

«Όταν καταλήφθηκαν 18 νησιά, ενώ τα νησιά που δεν έπρεπε να είναι οπλισμένα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν οπλισμένα, κανείς δεν ενοχλήθηκε όταν έκανα μια συνάντηση στην ομάδα το 2017 και είπα: «Γιατί δεν λες κάτι φίλε;» Τώρα «γιατί οπλίστηκες…» αλλά που ήσουν αδερφέ, μόλις το έμαθες αυτό; Οι εξωτερικές υποθέσεις είναι κάτι διαφορετικό», συνέχισε χαρακτηριστικά.

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και ήταν ένα διπλωματικό Βατερλώ για τις ελληνικές θέσεις», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κι αν την ίδια στιγμή θα με την κατοχύρωση από την πλευρά της Τουρκίας του τούρκοαιγαιου ως Brad διαφημιστική του Turkaegean και ήμουν εγώ Πρωθυπουργός θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη αυτό λέω», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου