Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πάτρα: Γέμισε η πόλη μπούλες Έκλεψαν την παράσταση οι χιουμοριστικες μεταμφιέσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 και σε μια ακόμη προσπάθεια ανάδειξης του παραδοσιακού, αυθεντικού, αυτοσχέδιου και αυθόρμητου  χαρακτήρα της Αποκριάς, την Πέμπτη 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ποδαράτη παρέλαση Μπούλας στο κέντρο της πόλης.

Με σημείο εκκίνησης τις σκάλες Αγίου Νικολάου άρχισε η Παρέλαση της Μπούλας, η οποία με τη συνδρομή του Μουσικού Άρματος και του τελάλη που προπορευόταν, ακολούθησε τη διαδρομή Αγίου Νικολάου-Κορίνθου-Κολοκοτρώνη-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου-Μαιζώνος-Γούναρη-Κορίνθου με κατάληξη την πλατεία Γεωργίου έξω από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».




Στην παρέλαση συμμετείχαν καρναβαλιστές, εθελοντές, μέλη του συλλόγου Α.Σ.Τ.Ο Επικοινωνούμε με αυτοσχέδια κρουστά και με ευφάνταστες και χιουμοριστικές μεταμφιέσεις που με τον αυθορμητισμό τους και με γοργά χαρούμενα βήματα υπό τις παραινέσεις του τελάλη και υπό τους ήχους καρναβαλικής μουσικής αναστάτωσαν τους κεντρικούς δρόμους, καθώς αναπτυσσόταν το μπουλούκι και μετέφεραν το καρναβαλικό μήνυμα με θόρυβο.
Οι Μπούλες αποτελούν ένα αποκριάτικο έθιμο, που οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους χρόνους και πιθανότατα έχουν σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από

ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί. Ωστόσο στα μετέπειτα χρόνια μετεξελίχτηκε και ενσωμάτωσε στα επί μέρους στοιχεία του, τοπικές παραδόσεις και συνήθειες.


ΠΗΓΗ patrastimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου