Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πάτρα: Τα 12 άρματα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού - ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ...ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Μεγαλοπρέπεια, καλλιτεχνική ποιότητα και σατιρική διάσταση


Πραγματικός πυρετός επικρατεί στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, όπου γράφεται η τελευταία πινελιά των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα λίγο πριν αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων (συντονιστής: Πέτρος Βρυώνης) με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, αποτελούν την αιχμή της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και των μεγάλων παρελάσεων, που έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας.
Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική, χιουμοριστική και σατιρική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.
Είναι αυτά που προκαλούν σαν μαγνήτης τα βλέμματα στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού προσφέροντας φαντασμαγορία και φως την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, το οποίο με χαρά και ενθουσιασμό τα θαυμάζει και φωτογραφίζεται μαζί τους και το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 18.30 στη νυχτερινή παρέλαση και αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στην κορύφωση του κεφιού την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.
Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:
-Βασιλιάς Καρνάβαλος  Πέτρος Βρυώνης (συντονιστής Καρναβαλικού Εργαστηρίου)
-Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2016   Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Ψωνίσαμε»    Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)» Αγνή Στασινού
-«Προπομπός Κιθαρίστας» Παντελής Χατζόπουλος  από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Ξαφνικά ένας Παπαγάλος»  Παντελής Χατζόπουλος  από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Ο Γάτος στην Σκεπή»  Παντελής Χατζόπουλος  από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Πειρατικό Καράβι»  Παντελής Χατζόπουλος  από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Το Τρενάκι»  Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Το Κάστρο»   Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Δεντράκια και Μανιτάρια»  Περικλής Χατζόπουλος  από το Καρναβάλι των Μικρών
-Μουσικό Άρμα
 ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
 Ο φετινός Καρνάβαλος του Πέτρου Βρυώνη μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση σε πολλά μέρη του (κεφάλι, μάτια και δυο χέρια), βρήκε πεδίο έμπνευσης λαμπρό στο θέμα της Πλουτοκρατίας στις μέρες μας, περίοδο κρίσης. Ο φετινός Καρνάβαλος είναι ένας πλουτοκράτης, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατά ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3 και το μνημόνιο με ερωτηματικό (;), που προϊδεάζει για το τέταρτο μνημόνιο.. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από τον πλουτοκράτη ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές στην κυριολεξία εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Στην πλάτη του πλουτοκράτη συσσωρευμένη η πλουτοκρατία και η ισχύς της με ντουβάρια, καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής δίνει τον τόνο. Η κατασκευή συμπληρώνεται από δυο καταπληκτικά boxer (σκυλιά), που φοράνε γερμανικά κράνη, όπου στο ένα υπάρχει ο αγκυλωτός σταυρός και στο άλλο το σήμα της Ευρώπης. Πλουτοκρατία σε καιρό κρίσης λοιπόν ο φετινός Καρνάβαλος με έντονα χρώματα και υλικά: δελιζόλ, σίδερα και ξύλα. Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό και σατιρικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στα οικονομικά που απαιτούν οι συνθήκες των ημερών μας. Διαστάσεις: Μήκος 9,00μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 5,80μ
Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο και το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησαν ο Νίκος Λιβάνης και ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης και θα υποδεχτεί τη Δήμητρα Οικονομοπούλου, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος το άρμα της Βασίλισσας είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Ένα μεγάλο χταπόδι έχει τυλίξει ένα κοχύλι μέσα στο οποίο θα στέκεται όρθια η Βασίλισσα και θα χαιρετά τον κόσμο μοιράζοντας φιλιά και χαμόγελα αισιοδοξίας. Θα υπάρχουν ιππόκαμποι, ψάρια, καραβίδες, κοχύλια, τα οποία θα διαμορφώνουν την τελική εικόνα της θάλασσας, η οποία θα γίνεται διακριτή και με το ύφασμα στο κάτω μέρος του άρματος. Μια έκρηξη χρώματος με έντονα και φωτεινά χρώματα με υλικό φελιζόλ. Διαστάσεις: Μήκος 11,57μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 6,00μ.
Στο άρμα του με τον τίτλο «Ψωνίσαμε» ο Δημήτρης Ντζουμάνης μας παρουσιάζει ένα κεφαλαιοκράτη να σπρώχνει ένα καροτσάκι του σουπερμάρκετ, στο οποίο υπάρχει καθετί που θα περίμενε κάποιος: κονσέρβες και λοιπά είδη και ανάμεσά τους η προτομή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ψωνίσαμε…ήρωα, ψωνίσαμε…επαναστάτη, παραπέμπει σατιρικά η καρναβαλική έμπνευση του καλλιτέχνη-δημιουργού του άρματος, αφού η προτομή του Τσίπρα φορά τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα. Το κορμί και το κεφάλι του είναι διάτρητα, φτιαγμένα από μπετόβεργες  και φαίνονται  χρήματα, τιμαλφή και περιουσίες…Η υπόλοιπη κατασκευή είναι από φελιζόλ. Διαστάσεις: Μήκος 9,90μ, Πλάτος: 4,50μ, Ύψος: 5,80μ.
Η Αγνή Στασινού στο άρμα της «Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)» μας επιφυλάσσει ένα εκλεκτό ζευγαράκι: Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μια και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ με μπικουτί στα μαλλιά από την άλλη κάθονται σε ένα καναπεδάκι και ζεσταίνονται κοντά στο τζάκι καίγοντας … την παιδεία και το ασφαλιστικό. Και οι δυο τους με αμφίεση και άνεση κατοικίας, αφού φορούν μποξεράκια και έχουν τα πόδια πάνω στο τραπέζι. Ο Τσίπρας τραβά τον Ντάισελμπλουμ από τον λαιμό και αυτός τον σπρώχνει απωθώντας τον. Στην πλάτη του άρματος μια σειρά…οικογενειακών αναμνηστικών φωτογραφιών με όλη την οικογένεια του Eurogroup.Ένα ακόμη πολύχρωμο άρμα από φελιζόλ με έντονη σατιρική φυσιογνωμία και χιουμοριστικό χαρακτήρα. Διαστάσεις: Μήκος 8,15μ, Πλάτος: 4,50μ, Ύψος: 5,80μ
Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν στις παρελάσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα παρελάσουν επίσης τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Ο Γάτος στην Σκεπή», «Πειρατικό Καράβι», «Το Τρενάκι», «Το Κάστρο» και «Δεντράκια και Μανιτάρια»  που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών:, ενώ την Κυριακή επιπρόσθετα θα παρελάσουν και τα τρία άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης, που θα γλυκαίνουν με τις ρίψεις τους τούς θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, εφημερίδες, πανιά, φόδρες και χρώματα.
Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, μέσα από την εμπνευσμένη εμψύχωση μορφών με την οποία οι καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.
Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.
Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς ώστε κάθε Καρναβάλι να ξεπερνά το προηγούμενο σε ποιότητα.
 TA ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ
 Εκτός όμως από τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, σημαντική είναι η παρουσία των αρμάτων των πληρωμάτων, που θα προσθέσουν τα μέγιστα σε φαντασία, σάτιρα και ευρηματικότητα στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Οι ιδέες, το κέφι, ο πυρετός της προετοιμασίας, η προσωπική δουλειά και τα ανεξάντλητα αποθέματα των μελών των πληρωμάτων περισσεύουν και ξετυλίγονται δημιουργικά στις πρώην αποθηκών του ΑΣΟ και σε ιδιωτικούς χώρους που γράφονται οι τελευταίες πινελιές της προετοιμασίας. Θα παρελάσουν 23 άρματα πληρωμάτων, ενώ ένα πλήρωμα θα πλαισιωθεί από μικροκατασκευές. Συγκεκριμένα τα άρματα των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα: 11 (Πατρινό Καρναβάλι για Panda), 15+31+183 (Οι Χιονάτοι), 30+76+162 (Πατρινόπουλους-Τροπικάνιους), 40 (Πιόνια επί…Πλατφόρμιου), 53 (Tcirka Boom), 60 (Στα Κου Του Ρου), 62+135 (Ξεκούρδιστο Καρναβάλι), 67 (Fashionistas), 78 (Circus), 82 (Έξω από τη Βουλή όλοι…οι Τρελοί…), 86 (Cubious-2 άρματα), 90 (Η Φάρμα των Συριζώων-λεωφορείο), 97 (Βουντού-2 άρματα), 105 (Λειρι…κή Σκηνή), 118 (Sexy Pepa), 120+128 ( Carnavallien), 123 (Pop-Corn), 165 (Πάμε Μάταλα), 200 (Καρναβαλικά Φαντάσματα), 222 (Είχε Ρινόκερο την Μέρα που σε Γνώρισα), 239 (Βρήκαμε το Δένδρο…Χάσαμε το Δάσος). Με μικροκατασκευές θα πλαισιωθεί το πλήρωμα 106 (Παρ-άλογα).
Ωστόσο οι περιγραφές και τα λόγια ωχριούν και απέχουν κατά πολύ από το ζωντανό καρναβαλικό όνειρο. Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας… 
 
ΠΗΓΗ patrastimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου