Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΚΤ στηρίζει τις αγορές αλλά το ΧΑ το σκιάζει....η χρεοκοπία – Αρνητικό σημάδι ότι απέτυχε η απόπειρα ανόδου - Κινήσεις από Citi, Goldman, Cheuvreux - Στο 62% το CDS, αποδόσεις έως 175%

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
(upd7) H απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει τα προγράμματα ρευστότητας σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Το ευρώ ανέκαμψε έως τα 1,39 δολ οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη , τα CDS στην Ευρώπη έκλεισαν σημαντικά ενώ στον αντίποδα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί...
Το ΧΑ μάλιστα έκλεισε με απώλειες -1,02% στις 848 μονάδες με όγκο 50,2 εκατ και τζίρο 113,2 εκατ ευρώ. 

H Ελλάδα μπορεί ακόμη να στηρίζεται από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει αποφευχθεί και αυτό καταγράφεται στην αγορά στο ΧΑ που εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα και στα ομόλογα που spreads και CDS παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και καλείται πλέον να αποδείξει ότι θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς την Τρόικα.
Όμως η χώρα παραπαίει οι συνεχείς φόροι έχουν αποδεκατίσει την μεσαία κοινωνική τάξη και χωρίς την μεσοαστική τάξη που καταναλώνει και κινεί την αγορά, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα χθες στην Ελλάδα….σας δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία ακόμη λίγο χρόνο να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν το πράξετε το επόμενο στάδιο θα είναι η χρεοκοπία.
Η κρίση χρέους όμως από αυστηρά κρατική έχει μετατραπεί και σε τραπεζική.
Οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών στην Ευρώπη, στην διατραπεζική αλλά και με τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας αναδεικνύουν ότι η κρίση χρέους χτυπά το τραπεζικό σύστημα.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες έως τώρα έχουν συντηρηθεί αξιοπρεπώς αλλά πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν αν δεν αλλάξει η τάση της οικονομίας οι τράπεζες θα καταστούν κεφαλαιακά ανεπαρκείς και θα προσφύγουν στο ΤΧΣ για κεφάλαια και στο ELA της ΤτΕ για ρευστότητα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί μια πορεία προδιαγεγραμμένη. Η σημερινή αναλαμπή ξεθωριάζει ενώ δεν επιβεβαίωσε για την ώρα την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άνοδος στην αγορά.
Εφόσον δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση αυτή και με δεδομένο ότι η καθοδική τάση είναι κυρίαρχη τα περιθώρια για το ΧΑ δεν είναι πολλά. Το ΧΑ θα καταλήξει σε πρώτη φάση ανεξαρτήτως αν θα προηγηθούν αναλαμπές στις 770 και μετά στις 500 μονάδες.
Η προοπτική αυτή της αγοράς δύσκολα έως ανέφικτα είναι να αλλάξει να μεταβληθεί. Οι αναλαμπές αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα θα είναι ευκαιρίες επανακαθορισμού τακτικής σε μια αγορά που απλά θα πέφτει έως τις 770 και εν συνεχεία στις 500 μονάδες.
Το ΧΑ σήμερα εμφάνισε  συνεχείς εναλλαγές προσήμων και έκλεισε στις 848 μονάδες με πτώση -1,02%.  Με την είδηση ότι η ΕΚΤ επαναφέρει προγράμματα ρευστότητας σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες υπήρξε μια αντίδραση η οποία ατόνησε πολύ άμεσα καθώς απλά οι ελληνικές τράπεζες ήταν και θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τις αγορές....
Το ΧΑ καθηλώνεται πέραν των άλλων και γιατί η  μετοχή του ΟΤΕ δέχθηκε  έντονες πίεσεις -5,51%  την ώρα που το ΔΣ προωθεί σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του Οργανισμού.
Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στο ΧΑ και η αναλαμπή δεν ισχυροποιηθεί υπάρχει μεγάλη  πιθανότητα βίαιης διόρθωσης προσεχώς....Οι τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν το θετικό τους πρόσημο. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες προσεχώς θα πιεστούν καθώς οι κεφαλαιακές ζημίες που έρχονται θα αποτιμηθούν από την αγορά.
Η Εθνική στο -1,59% στα 3,10 ευρώ με αποτίμηση 2,963  δις ευρώ. Συνολικά 8 φορές άλλαξε πρόσημο η Εθνική.
Η Alpha στα 1,61 ευρώ στο -0,62% με αποτίμηση 860 εκατ ευρώ.
Η Eurobank στα 1,19 ευρώ στο +3,48% με αποτίμηση 658 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στις δημοπρασίες έκλεισε με πτώση -5,08%  στα 0,56 ευρώ  με 640 εκατ αποτίμηση.
Η Κύπρου λόγω των πακέτων που πέρασαν μέσω της Citigroup κατέγραψε  κέρδη 3,48% στα 1,28 ευρώ και αποτίμηση 1,15 δις ευρώ.
Σταθεροποιητικά η Marfin  στα 0,35  ευρώ και αποτίμηση 563 εκατ
Το ΤΤ υποχώρησε  -4,59% στα 1,04 ευρώ λόγω των ζημιών από το PSI με αποτίμηση 295 εκατ ευρώ.
Η ΑΤΕ -12,5% στα 0,49 ευρώ η τράπεζα έμεινε ξεκάθαρα χωρίς κεφάλαια και έρχεται και η Blackrock.
Στον εικοσάρη πλην τραπεζών ο ΟΤΕ -5,51% ήταν μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης του ΧΑ,  η MIG -3,13%, η ΔΕΗ +2%, ο ΟΠΑΠ +2,6% και η ΕΕΕΚ -0,62%, η Ελλάκτωρ -5,66%, τα ΕΛΠΕ -2,74%.
Οι ξένοι σήμερα προβαίνουν σε περιορισμένες συναλλαγές στην ελληνική αγορά με εξαίρεση στην Κύπρου που η Citigroup συνεχίζει τις αγορές για λογαρισμό ξένου θεσμικού
Στην Εθνική 180 χιλ από Citigroup και 300 χιλ από την Goldman Sachs
Στην Alpha 30 χιλ από την Citigroup και 45 χιλ από την Deutsche bank
Στην Eurobank 400 χιλ από Cheuvreux
Στην Πειραιώς 35 χιλ από την Citigroup και 20 χιλ από την Deutsche Bank
Στην Κύπρου 6 εκατ  μετοχές από την Citigroup, σημειώθηκαν και δυο πακέτα που αντιστοιχεί στο 0,48% με 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Τις τελευταίες μέρες η Citigroup πραγματοποιεί σημαντικές συναλλαγές στην Κύπρου προφανώς κάποιος ξένος επενδυτής χτίζει θέση....

Στα ιστορικά υψηλά η Ελλάδα στα CDS υποχωρούν στην Ευρώπη

Βίους αντίθετους ακολουθούν τα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος.
Εντός Ελλάδος η αγορά ομολόγων αντικατοπτρίζει μια οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τα CDS στο 62% ή 6,2 εκατ δολάρια άμεσα καταβλητέο ποσό για κάθε 10 εκατ έκθεση σε ελληνικό χρέος.
Το spread στις 2130 μονάδες βάσης στην 10ετία με απόδοση 23,07%. Η απόδοση στο ομόλογο 20 Μαρτίου 2012 σε ετησιοποιημένη βάση στο 175%!!!!!! με τιμή για να αγοράσει κανείς 53,5 μονάδες βάσης
Τα CDS των ευρωπαϊκών χωρών υποχωρούν σημαντικά μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Πορτογαλία 1110 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 820 μ.β. Ισπανία 375 μ.β. Ιταλία 450 μονάδες βάσης Βέλγιο 260 μονάδες βάσης Γαλλία 171 μ.β. και Γερμανία 85 μονάδες βάσης.
Το ευρώ στα 1,3880 δολάρια κινείται ανοδικά και στο πάνω εύρος της διακύμανσης του με υψηλό 1,3940 δολάρια λόγω της απόφασης της ΕΚΤ....

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου