Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ Έδωσαν τα χέρια για το 2ο πακέτο

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211820&-V=articles
Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα βρει τρόπους για συνεισφορά και του πλούτου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και η ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ κατέληξαν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης. Ο Κίκης Καζαμίας υπέβαλε στις συντεχνίες πρόταση για αναστολή της καταβολής του ποσοστού αύξησης της ΑΤΑ ενός εξαμήνου στους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.



Η πρόταση αφορά την ΑΤΑ του πρώτου εξαμήνου του 2011, που θα καταβαλλόταν τον Ιανουάριο του 2012, μέτρο το οποίο θα ισχύει για περίοδο 2 χρόνων. Μετά την περίοδο αυτή, το ποσό αυτό θα συνυπολογιστεί στον τιμαριθμικό δείκτη. Η ΑΤΑ θα συνεχίσει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Δύο νομοσχέδια αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα του δεύτερου πακέτου για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Επιπλέον, με επιστολή που απέστειλε σήμερα στην Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει για την πρόθεση του να καταθέσει τα νομοσχέδια για το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Τα υπόλοιπα μέτρα του δεύτερου πακέτου μέτρων έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ολοκληρωθεί στη συνεδρία του Σώματος στις 27 Σεπτεμβρίου με την έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα σταλεί στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συνολικά με τα δύο πακέτα μέτρων εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, οι εξοικονομήσεις θα ανέλθουν ετησίως περίπου στα 800 εκ. ευρώ που αποτελούν το 4,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ένα νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προνοεί την έκδοση απόδειξης από τον πωλητή/προσφέροντα υπηρεσία επ΄ αμοιβή αλλά και από τον αγοραστή/παραλήπτη της υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011.

Το δεύτερο νομοσχέδιο απαλείφει το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων όταν τα αρμόδια κρατικά τμήματα ζητούν πληροφόρηση από άλλες κρατικές υπηρεσίες για περιπτώσεις προσπάθειας φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού που θα ρυθμίζει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διεκδικούν προαγωγή νοουμένου ότι θα έχουν τουλάχιστο 12 μήνες εργάσιμου χρόνου μέχρι την αφυπηρέτησή τους.

Στο νομοσχέδιο, λόγω αντισυνταγματικότητας, έχει διαφοροποιηθεί ο εργάσιμος χρόνος μέχρι την αφυπηρέτησή στους 12, από 18 μήνες που ήταν η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, η ποία περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στις 26 Αυγούστου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Επιπλέον στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012 που έχει κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκριθεί από το Σώμα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011, περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση τριετούς δεσμευτικού πλαισίου στο οποίο καθορίζονται ανώτατες οροφές δαπανών ανά υπουργείο/ανεξάρτητη υπηρεσία για τα έτη 2012 - 2014.

Περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή της δέσμευσης δημοσιονομικού πλαισίου για δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2% το 2012 και έλλειμμα 0,5% το 2013.

Στον προϋπολογισμό για το 2012 περιλαμβάνονται επίσης οι πρόνοιες για μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% στη δημόσια υπηρεσία, για κατάργηση 1.100 κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, για συνέχιση του θεσμού παγοποίησης των διαδικασιών πλήρωσης των κενών θέσεων όπως έχει συμφωνηθεί με την Βουλή και για μειωμένες πιστώσεις για κάλυψη των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ που αφορά την στόχευση των κοινωνικών παροχών.

Οι εξοικονομήσεις 200 εκ. ευρώ θα προκύψουν από την μείωση των κοινωνικών παροχών και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για καλύτερη στόχευση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας.




Πηγή: Ράδιο 107,6

15/09/2011 - 13:08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου