Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τηρώντας τις δεσμεύσεις Πως είδαν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης μεταξύ Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=419737&h1=true
Πηγή: REUTERS
Την κοινή διαπίστωση των Νικόλα Σαρκοζί, Ανγκελα Μέρκελ και Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» της Ευρωζώνης αναμεταδίδουν την Πέμπτη τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθήσουν την Αθήνα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Σαρκοζί και Μέρκελ κάλεσαν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» γράφει η «Monde», τονίζοντας ότι «ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησαν από τον έλληνα πρωθυπουργό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας».

«Γαλλία και Παρίσι θεωρούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, υπό τον όρο όμως της αυστηρής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η «Figaro».

«Μετά την υποβάθμιση της Societe Generale και της Credit Agricole, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές» επισημαίνει η «Liberation».

«Η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής «Bild», που επισημαίνει ότι «η αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις Ρέσλερ για χρεοκοπία της Ελλάδας, κάνει το περιοδικό «Spiegel».

«Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκαν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης, ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του χρέους» μετέδιδε νωρίς το πρωί το Associated Press, υπογραμμίζοντας ότι οι διαβεβαιώσεις των τριών ηγετών οδήγησαν σε ράλι τιμών στα ασιατικά χρηματιστήρια.

«Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν την Ελλάδα» αναφέρουν οι «New York Times», σημειώνοντας ότι «στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης δεν ελήφθη κάποια νέα απόφαση, αλλά στόχος ήταν να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δύο πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης δεν θα αφήσουν την κρίση χρέους στην Ελλάδα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

«Βελτίωση του κλίματος όσον αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη» διαπιστώνει η «Washington Post». «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθησυχάζοντας έτσι όσους φοβούνται τη δημοσιονομική κατάρρευση της ευρωζώνης και οδηγώντας σε άνοδο τις χρηματαγορές».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς τονίζει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι φιλανθρωπία και ότι ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και όχι η καλλιέργεια σεναρίων τρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου