Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Χ. ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ Ηρθαμε να βοηθήσουμε και όχι να ελέγξουμε την κυβέρνηση

Σχόλιο ιστολογίου μας : Zu glauben, Herr Raichenbach.......
Από το ιστολόγιο  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63381162
Ο επικεφαλής της task force δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς τις ελληνικές προσπάθειες. Πρώτη προτεραιότητα η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Ο Χ. Ράιχενμπαχ με τον υπ. Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το ελληνογαλλικό, το ελληνογερμανικό και το ελληνοϊταλικό επιμελητήριο για την ανάκαμψη της Ελλάδας
"Δεν ήρθαμε να ελέγξουμε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να τη βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα διμερή επιμελητήρια ελληνογερμανικό, ελληνογαλλικό και ελληνο-ιταλικό, με θέμα "ανάκαμψη τώρα, ένας ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα".
Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε χαρακτηριστικά: Η εντολή που έχουμε είναι να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και να προσφέρουμε την απαραίτητη τεχνική βοήθεια για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς τα όσα έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο κομμάτι αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Θα πρέπει ακόμα να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να υπάρξει ενίσχυση στους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, όπως είναι ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας και οι εξαγωγές.
Στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα αλλά και το γιγαντιαίο κράτος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας -με αποτέλεσμα να χάνουμε κάθε μέρα υγιείς επιχειρήσεις-, αλλά και στις προσπάθειες για ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Την ανάγκη για ανάπτυξη και όχι μεγέθυνση τομέων της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού, και παραδέχτηκε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχουν "φούσκες" όπως για παράδειγμα στα ακίνητα.
Σημειώνεται ότι η πρώτη έκθεση της task force θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου και κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται η υλοποίηση του προγράμματος μέσω έκθεσης της ομάδας δράσης.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου