Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Σύρτη οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

  Στη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, τη Σύρτη, εισήλθαν οι δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις εισήλθαν από τη δυτική και νότια πλευρά στην πόλη που θεωρείται το τελευταίο μεγάλο προπύργιο αντίστασης των δυνάμεων του Καντάφι. Εν τω μεταξύ, στην Βεγγάζη μετέβησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.


Να βρουν τον Καντάφι δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν τους εξεγερμένους της Λιβύης, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας. Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκαν με τη ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και κατευθύνθηκαν στη Βεγγάζη, που αποτέλεσε προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Τρίπολη με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) και κατόπιν κατευθύνθηκαν στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, όπου αναμένεται να μιλήσουν στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης που αποτέλεσε το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

«Θα βρούμε τον Καντάφι»

Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ενώπιον του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ότι θα συμβάλλουν στον εντοπισμό του Μουαμάρ Καντάφι, και ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα συνεχιστεί για όσο καιρό παραμένει κίνδυνος για το λιβυκό πληθυσμό.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ξένοι σύμμαχοί του στη διάρκεια του πολέμου θα έχουν προτεραιότητα στις μελλοντικές συμφωνίες με τη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι κάποια ήδη υπάρχοντα συμβόλαια θα επανεξεταστούν για τυχόν διαφθορά.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νικολά Σαρκοζί στην Τρίπολη, ανακοίνωσε επιπλέον την περαιτέρω αποδέσμευση λιβυκών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε με τη σειρά του τους Λίβυους να αποφύγουν το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή τα «αντίποινα» και ζήτησε από τη χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή δικαιοσύνη. «Ο Καντάφι πρέπει να συλληφθεί» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «κίνδυνο». Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά κρυφή συμφωνία που να αφορά τον πλούτο της Λιβύης και υποστήριξε ότι η Γαλλία δε ζητά κανένα προνόμιο. Αφιέρωσε επιπλέον την επίσκεψή του σε όσους «ελπίζουν σε μια ελεύθερη Συρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου