Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νέα από την Σερβία.....

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ      
11/10/2011
 Τα μέλη της σερβικής Βουλής άρχισαν συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση εξισορρόπησης του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, με την οποία προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος κατά 22,2 δισ. δηναρία, στα  142,7 δισεκατομμύρια δηνάρια, δηλαδή 4,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η εν λόγω αναθεώρηση προβλέπει ως αποτέλεσμα μείωση των εσόδων από 726,4 σε 707,35 δισ. δηνάρια και αύξηση των δαπανών από 846,9 σε 850,9 δισ. Το κείμενο της προτασσόμενης αναθεώρησης, στους βουλευτές εξήγησε ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η αναθεώρηση επιβεβαιώνει την πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών, που μειώθηκαν σε 43,8 τοις εκατό του ΑΕΠ, από 45,5 τοις εκατό, όσο ήταν κατά το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, αυτή η εξισορρόπηση είναι σε πλήρη συνάφεια με τους δημοσιονομικούς κανόνες και, αν τη τηρήσουμε, δημόσιες δαπάνες πρόκειται να μειωθούν κατά τα επόμενα χρόνια. Στο τέλος, ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι αναθεωρημένη εξισορρόπηση του προϋπολογισμού είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι την υποστήριξαν οι παράγοντες του ΔΝΤ και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Σερβίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ      
11/10/2011
 Ο προθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε ότι αναμένει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι θετική και ότι η Σερβία θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Επιπλέον, ο κ. Τσβέτκοβιτς είπε στην αίθουσα της Βουλής Σερβίας ότι στην εν λόγω έκθεση αναμένει και κάποια ένδειξη σχετικά με την έναρξη των διαπργματεύσεων για την υποψηφιότητα στην Ένωση. Ο προθυπουργός εξέφρασε προσδοκίες, επίσης, ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κείμενο της έκθεσης θα προτείνουν και τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
 
ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ      
11/10/2011
 Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοίμασαν τη Γνώμη τους για τη Σερβία, και αύριο, Τετάρτη, πρόκειται να ανακοινώσουν ότι με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων η Σερβία έφτασε στο σημείο που πρέπει να της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως, λόγω της ανεπαρκούς προόδου στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου  και Πρίστινας, σχετικά με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων πρέπει να συζητηθεί αργότερα, ανακοίνωσαν στο πρακτορείο Beta πηγές από την ΕΕ και τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι την τελική απόφαση σχετικά με το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα πάρουν τα μέλη του Συμβούλιου της ΕΕ το Δεκέμβριο, και ότι τότε θα μπορούσε να συζητηθεί και ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, εφόσον εν τω μεταξύ θα προόδευαν εμφανώς στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, κ. Στέφαν Φύλε, πρόκειται αύριο να ανακοινώσει τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις στα υποψήφια κράτη, και ενδεχόμενα υποψήφια κράτη για ένταξη στην ΕΕ.
 
ΔΞΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ      
11/10/2011
 Ο αναπληρωθής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ικανοποίησή για την θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κείμενο της  Έκθεσης για τη Σερβία, ειδικά όσον αφορά τον αγώνα της για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αναγνώριση προς τις αστυνομικές Αρχές της Σερβίας και προς όλους που την βοήθησαν να δράσει πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο τέλος της περιφερειακής διάσκεψης για τη διεθνής αστυνομική συνεργασία με τίτλο «DET - ILEKUS II» στο Βελιγράδι. Στη συνέχεια, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος που επιχορηγήθηκε από την ΕΕ, εκπαιδεύτηκαν 100 ατυνομικοί σε διάφορους τομείς, κατά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας υπέγραψαν συμφωνίες για τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων με συναδέλφους από τις 22 χώρες, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τις αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας και της Αυστρίας λόγω της βοήθειας που παρείχαν στο Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας για τη δημιουργία αποτελεσματικής αστυνομίας.
 
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΜΠΟΤΖΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ      
11/10/2011
 H Σερβία και η Καμπότζη δυνηγόρησαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλή της σερβικής διπλωματίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς στη χώρα αυτή, υπέρ την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε το πρακτορείο Sinhua.  Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης, Ho Namhong, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Γέρεμιτς θα συμβάλει στην αναβίωση των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του, ότι η Καμπότζη αντιτίθεται στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και ότι ασκεί πολιτική αρχών να μην αναγνωρίζει, ούτε να ενθαρρύνει την απόσχιση ενός κράτους. Στη συνέχεια, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Καμπότζης όταν πρόκειται για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και τόνισε ότι η Σερβία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Καμπότζης για την προσωρινή ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο από 2013 μέχρι 2014. Ο κ. Γέρεμιτς προανήγγειλε ότι η Σερβία από το επόμενο έτος, θα χορηγεί υποτροφίες στους πολίτες και τους αξιωματικούς της Καμπότζης για να σπουδάσουν στη Σερβία. Τέλος αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας στην επίσκεψή του στην Καμπότζη, έφτασε από την Κίνα, όπου παρέμεινε από τις 7 Οκτωβρίου.
 
Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ      
11/10/2011
 Ο δικηγόρος του κατηγορημένου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης Ράτκο Μλάντιτς, κ. Μίλος Σάλιτς επιβεβαίωσε ότι ο Μλάντιτς μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Σεβενινγκεν σε νοσοκομείο, λόγω της πνευμονικής φλεγμονής. Ο κ. Σάιτς δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση του Μλάντιτς, ούτε ξέρει σε ποιό νοσοκομείο μεταφέρθηκε. Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι την πληρωφορία πως ο Μλάντιτς βρίσκεται σε νοσοκομείο την έλαβε από την οικογένειά του, η οποία ενημερώθηκε σχετικά με αυτό, όπως είπε, με μια σύντομη ειδοποίηση από την Χάγη. Η επίσημος παράγοντας του Δικαστηρίου της Χάγης, κα. Νέρμα Γιέλατσιτς επιβεβαίωσε ότι ο Μλάντιτς λαμβάνει επί του παρόντος ιατρική φροντίδα, αλλά δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για τι είδος περίθαλψης ακριβώς πρόκειται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου