Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πώς σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές τροφοδοτούν με ενέργεια τις ΗΠΑ

Το τελευταίο φορτίο καυσίμου από παροπλισμένες πυρηνικές κεφαλές της σοβιετικής εποχής έφθασε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.
Από το 1993, ρωσικό ουράνιο παράγει το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν όταν, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αμερικανός αξιωματούχος βρήκε ουράνιο από χιλιάδες παροπλισμένες κεφαλές μέσα σε ετοιμόρροπες αποθήκες.
Εν μέσω ανησυχίας ότι το υλικό δεν ήταν καλά ασφαλισμένο και θα μπορούσε να πέσει σε λάθος χέρια, η Ουάσιγκτον ζήτησε να το αγοράσει. Παρά την αρχική απροθυμία, η Μόσχα συμφώνησε τελικά να μετατρέψει σε πυρηνικό καύσιμο 500 τόνους ουρανίου κατάλληλου για χρήση σε βόμβες και να το πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συμφωνία απέφερε στη Ρωσία κέρδη ύψους άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και τα αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια επωφελήθηκαν αγοράζοντας σε συμφέρουσα τιμή καύσιμο που αντιστοιχεί σε 20.000 βόμβες και μετατρέποντάς το σε σχετικά καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα.
«Αυτή η συμφωνία αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορούν να πετύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία όταν συνεργάζονται», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ. «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την επιτυχία και για άλλες δραστηριότητες που εξυπηρετούν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, μεταξύ μας και με τους εταίρους μας διεθνώς.»
Τραγική ειρωνεία, η προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ανήμερα της παράδοσης του τελευταίου φορτίου καυσίμων, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση - μια απάντηση στην υλοποίηση του αμερικανικού προγράμματος Prompt Global Strike για την ανάπτυξη συμβατικού όπλου ικανού να χτυπήσει με ακρίβεια, οπουδήποτε στη γη, μέσα σε λίγα λεπτά.

naftemporiki
 
ΠΗΓΗ thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου