Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Θετικό κλίμα στη Wall Street με ώθηση από τα μάκρο

Dow15.887,23131,87 0,84%  



  Nasdaq4.000,972,57 0,06%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα αντλώντας ώθηση από τα θετικά μάκρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαμορφώνουν σήμερα θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, το γεγονός που ξεχωρίζει αυτή την εβδομάδα είναι η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed. Το τελευταία διάστημα κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάκαμψης. Μερίδα των αναλυτών εκτιμά ότι η Fed θα μπορούσε να ανακοινώσει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση της την Τετάρτη την απόφαση της για περιστολή του προγράμματος από τα υφιστάμενα επίπεδα των 85 δισ. δολ. το μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 166,30 μονάδες (1,06%) και βρίσκεται στις 15.921,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 40,10 μονάδων (1,00%) φτάνοντας τις 4.041,10 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 16,00 μονάδων (0,90%) και βρίσκεται στις 1.791,30 μονάδες.Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Exxon Mobil καθώς διαπραγματεύεται στα 98,27 δολ. με άνοδο 2,96 δολ. ή σε ποσοστό 3,11%. Ακολουθούν η Verizon Communications Inc με κέρδη 2,34% στα 48,96 δολ. και η Walt Disney στα 70,80 δολ. με άνοδο 1,68%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% το Νοέμβριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός έτους. Ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής ικανότητας ενισχύθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 79%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,6% της παραγωγής, ενώ ανέμεναν πως ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής ικανότητας θα ανερχόταν στο 78,5%.

Την ίδια στιγμή, η Federal Reserve Bank of New York ανακοίνωσε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης ανέκαμψε το Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών "Empire State" διαμορφώθηκε στο 1 από -2,2 το Νοέμβριο, χάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 5 σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την πορεία της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 3% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η προηγούμενη κυβερνητική εκτίμηση είχε δείξει αύξηση 1,9%.

Παράλληλα, το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκε 1,4%, καταγράφοντας μεγαλύτερη αύξηση από την προκαταρκτική εκτίμηση για πτώση 0,6%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας κατά 3% και μείωση του κόστους εργασίας κατά 1,5%.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε το Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η εταιρεία παροχής δεδομένων Markit ανακοίνωσε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας σε 5.000 επιχειρηματίες του μεταποιητικού κλάδου και του κλάδου παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ευρωζώνη δείχνουν ενίσχυση της ιδιωτικής δραστηριότητας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit σκαρφάλωσε στις 52,1 μονάδες από 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 17,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 9,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012 και 10,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου