Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Επιστρέφει Κύπρο ο Ντάουνερ - Αύριο χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές

Λευκωσία: Φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, καθώς και με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θα επιχειρήσει να πετύχει την έκδοση μίας σύντομης και λιτής κοινής διακήρυξης των δύο πλευρών που θα παραπέμπει στην επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.«Καμπανάκι» από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι θα σημαίνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου μία δεύτερη απόρριψη σχεδίου λύσης, το οποίο ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού ελληνισμού. Συνεπώς, πρόσθεσε, έχει μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα δίνουν προοπτική.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται πάνω σε μια κοινή βάση.

Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην πλευρά μας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απογοήτευση από τη στάση των μεσολαβητών περιλαμβανομένου και του Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα και η βοήθεια που ανέμενε.

Ανέφερε επίσης ότι ανέμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την Κομισιόν. Υπάρχει, είπε, απεσταλμένος για το Κυπριακό, ωστόσο οι όροι εντολής που έχει δεν του επιτρέπουν ουσιαστική εμπλοκή.

* Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν στην εφημερίδα «Πολίτης»

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου