Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ» Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Η παλιά ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγία Τριάδας που δεσπόζει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αποτελούσε πάντα μια μεγάλη πρόκληση για τον ισλαμιστές της Τουρκίας. Τώρα, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα παλιό σχέδιο ανέγερσης νέου μεγάλου μουσουλμάνοι τεμένους που θα «σκεπάσει» την εκκλησία.

Το οικόπεδο αυτό έχει έκταση 1.624 τετραγωνικά και έχει δεσμευτεί ήδη από την πρώτη κυβέρνηση των ισλαμιστών, το 1997, για την ανέγερση του τεμένους, αλλά τα γεγονότα πρόλαβαν τότε τους Ισλαμιστές, καθώς η κυβέρνηση τους κατέρρευσε τον Μάιο του 1997 και έτσι το σχέδιο για την κάλυψη της Αγίας Τριάδας έμεινε στα χαρτιά.
Τώρα σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal, φαίνεται πως το σχέδιο «ξαναμπαίνει στα σκαριά» με την πρόθεση των ισλαμιστών αλλαγής της φυσιογνωμίας της όλης περιοχής και με την φιλοδοξία να πάρει καθαρά μουσουλμανικό χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι ο δήμαρχος του Μπεΐογλου, δηλαδή της περιοχής που ανήκει το οικόπεδο είχε εκφράσει την αντίθεση του σε ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο όπως τόνισε θα αλλάξει την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής της πλατείας Ταξίμ.

Παλαιοτέρα είχαν πει ότι το τέμενος θα ανεγείρονταν με την χρηματοδότηση της τουρκικής αγροτικής τράπεζας, αλλά η προσπάθεια αυτή είχε συναντήσει την αντίδραση πολλών αντιθρησκευτικών κύκλων, καθώς είχαν διατυπώσει την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επισκιάσει το μεγάλο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, που υπήρχε στο κέντρο της πλατείας ένα μουσουλμανικό τέμενος. Τώρα η ανέγερση θα γίνει με τα χρήματα της ισλαμικής κυβέρνησης και με την εκφρασμένη επιθυμία του ίδιου του Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνο που τόνιζαν πάντα αυτοί που υποστηρίζουν την ανάγκη της ανέγερσης ενός μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στο Ταξίμ, μια από τις πιο ιστορικές πλατείες της Κωνσταντινούπολης, είναι η επιβλητική παρουσία στη περιοχή του ελληνορθόδοξου ναού της Αγίας Τριάδας, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ναούς της άλλοτε γεμάτης από σφύζοντα ελληνικό πληθυσμό περιοχής του Ταξίμ, ή των ιστορικών Ταταύλων της Κωνσταντινούπολης.

Και εμείς σαν ευχαριστώ θα κτίσουμε πολλά πολλα τζαμιά στην ελληνική επικράτεια!

Συγχαρητήρια μας!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου