Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ν. Δένδιας - Γκιουλέρ: Υπέγραψαν τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία αεράμυνας ESSI


Στην τελετή υπογραφής της Επιστολής Προθέσεων για τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Sky Shield (ESSI), που έλαβε χώρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας Γιασάρ Γκιουλέρ και Νίκος Δένδιας.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο σκοπεύει να ενώσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε κοινές προμήθειες, για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στην πλατφόρμα Χ σημειώνεται ότι ο Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, υπέγραψαν τη συμφωνία στην τελετή που διοργάνωσε ο ομόλογός τους της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής: «Η πρωτοβουλία αυτή, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ενσωμάτωσης των συμμάχων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία με το ευρύ φάσμα των εθνικών μας δυνατοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για τον συντονιστικό της ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Θα χαρούμε να εργαστούμε μαζί σας σε αυτήν την πρωτοβουλία που υπηρετεί τη συλλογική άμυνα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση πριν από λίγο με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου Γιασάρ Γκιολέρ. Συζητήσαμε για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου