Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

A380 AIRBUS της Emirates εκτάκτως στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”… η ευκαιρία που δεν πήγε χαμένη (vid.)


Η προσγείωση του Α380 της Emirates στο αεροδρόμιο των Αθηνών και όσα έχει να μας “πει”… – Ως γεγονός, η προσγείωση του Α380 της  Εmirates που εκτελούσε την πτήση ΕΚ202 από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ (JFK) στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), στο αεροδρόμιο των Αθηνών πρόσφατα, δεν είναι κάτι καινούριο. 

Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ο φακός του 11Aviation Videos την κατέγραψε ως άφιξη λόγω “medical incident” (ιατρικού συμβάντος) και όπως και να έχουν τα πράγματα η παρουσία του θηριώδους τετρακινητήριου, έλκει πάντα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες του DP είναι ότι ακόμη και στις διαδρομές μέσων αποστάσεων, όχι μόνο των μεγάλων όπως αυτή που κάλυπτε η συγκεκριμένη πτήση, εκτός από το εναλλακτικό αεροδρόμιο απογείωσης (Take off alternate) και τα εναλλακτικά αεροδρόμια προορισμού (alternate airports) που αναγράφονται στα σχέδια πτήσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε λόγω τεχνικού προβλήματος, είτε για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τα en route alternates.

Τα εναλλακτικά αεροδρόμια διαδρομής δηλαδή. Αν και αυτά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια πτήσης, το πλήρωμα μίας εμπορικής πτήσης επιλέγει πριν την απογείωση και γνωρίζει πάντα ποια αεροδρόμια θα χρησιμοποιήσει σε συγκεκριμένα τμήματα της διαδρομής του προς ένα προορισμό, για να προσγειωθεί το συντομότερο δυνατό, αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Στην περίπτωση του θηριώδους (από πλευράς βάρους αλλά και από πλευράς διαστάσεων) Α380, η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε σχέση με άλλα πολιτικά αεροσκάφη. Εξάλλου, στο βίντεο αποτυπώνεται η διέλευση… του θηρίου δίπλα από άλλα, πιο “συμβατικά” αεροσκάφη, με αποτέλεσμα οι διαφορές να καθίστανται εμφανείς!

Γιατί δεν είναι όλα τα διεθνή αεροδρόμια πιστοποιημένα για να επιχειρεί από αυτά και να εξυπηρετείται σε αυτά. Η πτήση ΕΚ202 χρειάστηκε να προσγειωθεί άμεσα λόγω ασθένειας ενός επιβάτη (medical issue), ενώ πετούσε πάνω από τη Σικελία. Το πλησιέστερο πιστοποιημένο για την υποδοχή Α380 αεροδρόμιο, ήταν αυτό των Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής του αεροσκάφους. Ή αυτό επέλεξε το πλήρωμα από πλευράς χρόνου και ευκολίας μετάβασης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ο άτυχος συνάνθρωπός μας να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα, ή τουλάχιστον η κατάσταση να βρίσκεται υπό έλεγχο. Όπως και να έχει η άφιξη του θηρίου στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητη! Απολαύστε το βίντεο.


ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου