Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ «Ψήνουν» παράταση για τις ε/κ περιουσίες

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210979&-V=articles

Το ενδεχόμενο να παραταθεί με τουλάχιστον ακόμα ένα έτος η περίοδος κατά την οποία η επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα θα αποδέχεται ε/κ αιτήσεις για κατεχόμενες ακίνητες περιουσίες φαίνεται πως εξετάζουν αρκετά ζεστά Τουρκία και ψευδοκράτος.




Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από τα κατεχόμενα, η Τουρκία έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον Ντερβίς Έρογλου και την «κυβέρνηση» Κιουτσούκ οι οποίοι με τη σειρά τους βολιδοσκόπησαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, καθώς τυχόν ανανέωση των όρων εντολής της επιτροπής θα πρέπει να περάσει με «νομοσχέδιο» μέσω της «βουλής» του ψευδοκράτους.
Πάντως, η μέχρι στιγμής διαβούλευση γίνεται με αθόρυβο τρόπο και χωρίς να υπάρχουν διαρροές στον τ/κ Τύπο. Και αυτό γιατί επιδίωξη της Τουρκίας είναι να παραμείνει μέχρι την υστάτη η εντύπωση ότι η επιτροπή δεν θα αποδέχεται νέες ε/κ αιτήσεις από την 21η Δεκεμβρίου 2011 και μετά, προφανώς για να ασκηθεί πίεση προς τους Ε/Κ ιδιοκτήτες να προστρέξουν από τώρα μαζικά στην επιτροπή αποζημιώσεων.
Να θυμίσουμε ότι η 21η Δεκεμβρίου 2011 τέθηκε (ενώπιον του ΕΔΑΔ στο πλαίσιο της υπόθεσης Δημόπουλος) από την Τουρκία ως η καταληκτική προθεσμία για υποβολή ε/κ αιτήσεων, με το ΕΔΑΔ ωστόσο να μην προβαίνει σε κανένα σχόλιο επί του θέματος. Νομικοί κύκλοι πάντως θεωρούν ότι το ΕΔΑΔ έχει αποδεχτεί, έστω και σιωπηρώς, την εν λόγω ημερομηνία ως την ημερομηνία λήξης ως προς τη δυνατότητα υποβολής ε/κ αιτήσεων, σημειώνοντας ότι παρόμοια ήταν η αντίδραση του ΕΔΑΔ και στις αντίστοιχες επιτροπές και μηχανισμούς που έστησαν άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία για ζητήματα κουρδικών περιουσιών).

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, είχε παλιότερα εκτιμήσει ότι η νομική ισχύ ενός τέτοιου περιοριστικού χρονοδιαγράμματος έχει πιθανότητες (κατά 50% όπως ανέφερε) να περάσει στο ΕΔΑΔ, ωστόσο στη συνέχεια υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να ισχύσει μια τέτοια αποσβεστική ημερομηνία.

Την υστάτη

Οι πληροφορίες του «Π» από τα κατεχόμενα αναφέρουν πως το όλο ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στην επικαιρότητα τον ερχόμενο Νοέμβριο, έναν μήνα δηλαδή πριν την εκπνοή της υφιστάμενης προθεσμίας. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Τουρκία συζητά επέκταση της προθεσμίας για ένα ή και δυο επιπρόσθετα χρόνια (είτε δηλαδή να εκπνέει 21 Δεκεμβρίου 2012 ή 21 Δεκεμβρίου 2013).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία φαίνεται να εξυπηρετείται από την παράταση της επιτροπής τόσο για νομικούς λόγους, όσο και για καθαρά πολιτικούς. Όσον αφορά τους πολιτικούς λόγους, η Άγκυρα, διαβλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα οδηγήσουν σε διευθέτηση του προβλήματος, επιθυμεί τη διατήρηση του μηχανισμού της επιτροπής προκειμένου να «τουρκοποιούνται» συνεχώς ε/κ ακίνητες περιουσίες στα κατεχόμενα. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θα προχωρά μονομερώς και με οικονομικούς όρους που τη συμφέρουν (εν απουσία μάλιστα διαπραγματεύσεων στις οποίες εξάλλου συζητείται μηχανισμός αποζημίωσης) στη διευθέτηση του πιο ακανθώδους ίσως κεφαλαίου του κυπριακού προβλήματος, διευθέτηση που ίσως μελλοντικά να λύνει -από νομικής απόψεως- τα χέρια του ψευδοκράτους για αρκετά ζητήματα. Τ/κ κύκλοι θεωρούν ότι τυχόν επισημοποίηση του ναυαγίου και αυτού του γύρου συνομιλιών θα σπρώξει ακόμα περισσότερους Ε/Κ αιτητές στην αγκαλιά της επιτροπής.

Νομικά, τώρα, ομιλούντες ενδεχόμενη απόφαση για μη αποδοχή νέων ε/κ αιτήσεων από τον ερχόμενο Δεκέμβρη προφανώς θα συνοδευτεί από ε/κ νομική προσπάθεια ενώπιον του ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι το ένδικο μέσο που στήθηκε στα κατεχόμενα σταμάτησε να υφίσταται. Μια τέτοια προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα πλαισιωθεί από προσπάθειες αμφισβήτησης και αναίρεσης της προηγούμενης τοποθέτησης του ΕΔΑΔ ως προς την αποτελεσματικότητα της επιτροπής. Εξάλλου, η εκ νέου προσφυγή εκ μέρους Ε/Κ για το θέμα της επιτροπής θεωρείται δεδομένη και καθαρά ζήτημα χρόνου, καθώς τόσο η άρνηση της επιτροπής να επιστρέψει ε/κ ακίνητα (σε αιτήσεις που ήδη εξετάζονται), όσο και το αναπάντητο ερώτημα για το αν μια χρηματική αποζημίωση (για απώλεια χρήσης) αποτελεί τελικά ικανοποιητική λύση σε σχέση με τη συνέχιση της ιδιοκτησιακής κυριότητας γεννούν προϋποθέσεις για νέες νομικές προσπάθειες.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
17/08/2011 - 12:46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου