Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα... ΧΑΟΣ στις αγορές

Μετά το εκλογικό  χάος και την απόφαση των  Ελλήνων να πουν όχι στο  Μνημόνιο -με διαφορετικούς τρόπους-  το ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει, εκπέμποντας άσχημα μηνύματα  για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε  μιάμιση ώρα πωλήθηκαν μετοχές αξίας 16,6 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης χάνει 6,20%. Βουτιά 18,75% για την Alpha Bank και 13,02% για την μετοχή της Εθνικής στα 1,46 ευρώ. Πτώση 14% για την Eurobank , 10%  για την Τράπεζα Κύπρου και 12% για την Cyprus Popular. Κατάρρευση 10% για την ΔΕΗ και πάνω από 6% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Βουτιά 11% για τον Μυτιληναίο.


Η αγορά είναι πλέον ακυβέρνητη και αναμένει τις κινήσεις των πολιτικών και τις πράξεις του πρώτου κόμματος με την διερευνητική εντολή  για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και φυσικά οι προσωπικοί εγωϊσμοί πρέπει να πάνε στην άκρη για να έχουν οι Έλληνες κυβέρνηση. Αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση η αγορά θα είναι όμηρος -όπως και όλη η κοινωνία.

Απώλειες άνω του 1% συσσωρεύουν με συνοπτικές διαδικασίες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα που ενίσχυσαν την αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ πτωτικά συμπαρασύρουν τους δείκτες και οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και φαρμακευτικών. Κλειστό είναι σήμερα το βρετανικό χρηματιστήριο.

Στη Γαλλία, νικητής για την προεδρία αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Francois Hollande, ο οποίος έχει δείξει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης και τους αυστηρούς κανόνες για τον προϋπολογισμό που επιβάλει αυτό. Οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν πόση προθυμία έχουν ο νέος Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel να συνεργαστούν.

«Η πορεία των χρηματιστηρίων θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό από το πόσο θα προσπαθήσουν όλες οι πλευρές να εργαστούν από κοινού και να χαράξουν κοινή γραμμή», σχολιάζει ο Markus Haber της ETX.

Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,33% στις 3.120,00 μονάδες. Οι μετοχές των BNP Paribas και Societe Generale υποχωρούν κατά 3,2% και 2,9% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ενίσχυσε την πολιτική αβεβαιότητα, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν τα δύο μεγάλα κόμματα και με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο προειδοποίησε πως υπάρχει μικρό περιθώριο για διαπραγμάτευση των όρων διάσωσης της χώρας και πως η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει αυστηρά στο πρόγραμμα λιτότητας.

Στο μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,64% στις 251,39 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 χάνει 1,42%.

O γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,56% στις 6.457,50 μονάδες. Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φέρεται να υπέστη ήττα την Κυριακή στο βόρειο κρατίδιο του Schleswig-Holstein.

Απώλειες 1,35% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35, με τη μετοχή της BBVA να υποχωρεί 2% και της Santander 1,8%.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 1,18%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχωρεί σε ποσοστό 0,90%.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου