Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας ανακάλυψη στη Νικόπολη


Η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της περιοχής μέσα από τη δημιουργία ενός τουριστικού περιπάτου στα θέατρα της Ηπείρου θα βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών του σωματείου «Διάζωμα», όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Σταύρος Μπένος ο οποίος από χθες βρίσκεται στην Πρέβεζα.


Ο κ. Μπένος πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο του Διαζώματος Πέτρο Θέμελη, τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, τον πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης Κωνσταντίνο Ζάχο και την προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας-Πρέβεζας Χριστίνα Μερκούρη επισκέφτηκαν χθες το Ρωμαϊκό Θέατρο και το Ωδείο της Νικόπολης, όπου και είδαν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών και κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η αρχαία Νικόπολη μπορεί και πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να αναδειχθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.


Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Ρωμαϊκό θέατρο όπου πριν λίγες ημέρες έγινε μια σημαντική ανακάλυψη, αφού μέσα από τις ανασκαφές ήρθε στην επιφάνεια σχεδόν αναλλοίωτο το πλακόστρωτο της ορχήστρας του μεγάλου θεάτρου στο οποίο έπαιξαν ηθοποιοί στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ακτίων και όπως επισήμανε ο κ. Ζάχος η πορεία των εργασιών αναμένεται να επιφυλάξει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις.


«Σήμερα είχαμε συνάντηση εργασίας και βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη έκπληξη και χαρά ταυτόχρονα γιατί βρέθηκε η ορχήστρα του Μνημείου και είδαμε ότι σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, είδαμε το δάπεδο σχεδόν αναλλοίωτο σε ένα τμήμα της ορχήστρας. Αυτό μας δημιουργεί προσδοκίες και ελπίδες ότι θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας μια πολύ καλή εικόνα και στο κάτω διάζωμα. Οπότε πια μπορούμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αρχική του εικόνα, που ξέρετε ότι αυτό είναι πολύ σπουδαίο για ένα μνημείο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να «γνωρίσει» το μνημείο όπως ήταν στην αρχαιότητα. Και βεβαίως όσο θα προχωράει η ανασκαφική έρευνα και μετά που θα αρχίσει και η δεύτερη φάση από το έργο του ΕΣΠΑ που θα μας επιτρέψει να μπούμε και στα ενδότερα του μνημείου, τότε θα δούμε και το αναστηλωτικό του πρόγραμμα» τόνισε σε δηλώσεις του στο atpreveza.gr ο κ. Μπένος ο οποίος εξήρε το ρόλο της Περιφέρειας και συγκεκριμένα του αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις προσπάθειες αποκατάστασης και ανάδειξης όχι μόνο του Ρωμαϊκού Ωδείου αλλά και της αρχαίας Νικόπολης γενικότερα.

«Γίνεται μια σημαντική δουλειά και πιστεύω ότι η ανάδειξη του μνημείου αυτού σε συνδυασμό με την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στην Ουνέσκο ουσιαστικά θα συμβάλλουν πάρα πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής μας» επισήμανε ο κ. Στράτος Ιωάννου ευχαριστώντας τον κ. Μπένο αλλά και τον κ. Ζάχο για τη σημαντική προσφορά του, ενώ στη σημασία του έργου που γίνεται στο Θέατρο μέσα από το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε και ο κ. Ζάχος υπογραμμίζοντας την ανάγκη και για επιπλέον χρηματοδότηση για την καλύτερη ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης.

ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου