Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για το κακούργημα Παπακωνσταντίνου

Με το «σκηνικό του εγκλήματος» να έχει αποτυπωθεί πλήρως και ξεκάθαρα γύρω από την εξαφάνιση της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ και την αλλοίωση του αντιγράφου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης 54 βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


Ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης πρότεινε να ολοκληρωθεί η συζήτηση έως τις 5 το απόγευμα προκειμένου να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων «περισσότεροι από 250 βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου και για το αδίκημα της απιστίας». Πέραν αυτού, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και να επιχειρήσει μια ύστατη προσπάθεια να δικαιολογήσει τους «εγκληματικούς» του χειρισμούς αλλά και να εμφανιστεί ως «το τέλειο θύμα» του πολιτικού συστήματος που «αναζητεί ενόχους».



Να σημειωθεί ότι, η πρόταση έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο της προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και εξηγεί ότι τα ευρήματα των ερευνών της απαιτούν την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη.



Τι αναφέρει το κείμενο που αιτιολογεί την κακουργηματική δίωξη Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που έδωσαν την νέα διάσταση στο κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού προέκυψαν από το περιεχόμενο των εγγράφων που έστειλαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε ότι παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς σκοπούς το αυθεντικό CD! Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (αρ. 256 περ. γ΄υποπερ α και β). Υπενθυμίαζει τους «βασικούς ισχυρισμούς που προέβαλλε ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν του αποδίδετο ότι ολιγώρησε από πρόθεση και δεν αξιοποίησε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, δίνοντας άμεσα εντολή προς το ΣΔΟΕ και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για έλεγχο». Ότι δηλαδή το CD αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής», πως «παρεδόθη στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ» και ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας» και επισημαίνει πως «οι ισχυρισμοί, όμως αυτοί του κ. Παπακωνσταντίνου ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπο ημερομηνία 29.9.2010 εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι…», το οποίο παρέλαβε η προανακριτική στις 15.5.2013. Τονίζει δε ότι από το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου συνάγεται μεταξύ άλλων ότι «η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν… η παράδοση έγινε κατά τρόπον «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές». Σημειώνει επίσης πως «με αυτά τα δεδομένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών όφειλε, μόλις έφθασε στα χέρια του ο ψηφιακός δίσκος (CD) να τον πρωτοκολλήσει και χωρίς δεύτερη σκέψη να τον διαβιβάσει στο ΣΔΟΕ με εντολή να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του για φορολογικούς ελέγχους. Εάν αυτό είχε συμβεί είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος θα είχε προχωρήσει και εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά, σε κάθε περίπτωση άνω των 120.000 ευρώ σήμερα θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Αντ' αυτού με τρόπο περίεργο και ύποπτο ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος… χάθηκε».



Όλα και όλοι «δείχνουν» Παπακωνσταντίνου


Την ίδια ώρα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης ξεκαθάρισε στα μέλη της προανακριτικής πως «Ο Παπακωνσταντίνου όφειλε να πρωτοκολλήσει την λίστα Λαγκάνρτ και να την αξιοποιήσει για φορολογικούς σκοπούς» σβήνοντας με τον τρόπο αυτό και το δικό του όνομα από την λίστα των στενών συνεργατών του πρώην υπουργού που θα μπορούσαν να του δώσουν ελαφρυντικά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πλασκοβίτης κατά την χθεσινή κατάθεσή του, φέρεται να είπε ότι κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή στον γάλλο ομόλογό του ζητώντας επίσημα πληροφορίες για έλληνες καταθέτες στην HSBC στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας. Πρόκειται για την επιστολή που έφθασε εχθές στα χέρια των μελών της επιτροπής και για την οποία ο κ. Πλασκοβίτης κλήθηκε να δώσει εκ νέου εξηγήσεις. Βάσει αυτής της επιστολής, οι Γάλλοι απέστειλαν το αυθεντικό CD στον κ. Παπακωνσταντίνου με το επίμαχο συνοδευτικό έγγραφο που επισημαίνει πως τα στοιχεία αποστέλλονται επίσημα και για «φορολογικούς ελέγχους». Το ερώτημα όμως που δημιουργείται και που οφείλει να απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι: για ποιο λόγο την εξαφάνισε και δεν την έδωσε στο ΣΔΟΕ για έλεγχο και επιβολή φορολογικών προστίμων; Οι εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής αλλά και τα σχετικά ευρήματα της έρευνας απαντούν ως εξής: «όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητούσε την λίστα δεν γνώριζε το περιεχόμενό της. Το γεγονός ότι σε αυτή περιλαμβάνονται συγγενείς του αλλά και πλήθος γνωστών επιχειρηματιών τον οδήγησε στην αλλοίωση και στην εξαφάνισή της».


Τα στατιστικά της επιτροπής Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το «κοντέρ» της προανακριτικής έχει καταγράψει 70 ημέρες συνεδριάσεων οι οποίες διήρκησαν 220 ώρες. Εχουν εξεταστεί 110 μάρτυρες και έχουν κρατηθεί 13.000 σελίδες πρακτικών. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου πρέπει να κατατεθεί το πόρισμα αλλα αναμένεται να ζητηθεί μια μικρή παράταση των εργασιών. Την ερχόμενη Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες θα παραδοθεί στην επιτροπή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, οπότε από την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η εξέτασή τους από την επιτροπή. Τελευταίος μάρτυρας θα είναι ο πρώην υπουργός.

Πέραν αυτών, κατά την συζήτηση της Ολομέλειας οι εισηγητές όλων των κομμάτων ξεκαθάρισαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση πράγμα που σημαίνει ότι την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει το σύνολο της ολομέλειας. Να σημειωθεί πάντως, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για ποινικές ευθύνες και των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου


Ανδ. Κουτσούμπας: «Ο Παπακωνσταντίνου όφειλε να καταστήσει την λίστα Λαγκάρντ περιουσιακό στοιχείο του κράτους» Ο εισηγητής της ΝΔ και γραμματέας της προανακριτικής Ανδρέας Κουτσούμπας εξήγησε ότι το στοιχείο έδωσε νέες διαστάσεις στην υπόθεση είναι η επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές και η οποία ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς ελέγχους την λίστα. Πρόσθεσε ότι «το επίμαχο CD έπρεπε να καταστεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους και δυστυχώς δεν το έκανε ο Παπακωνσταντίνου. Όφειλε να το καταστήσει περιουσιακό στοιχείο του κράτους να το πρωτοκολλήσει και να το δώσει στο ΣΔΟΕ για έλεγχο φορολογικό. Όμως το παρέλαβε ο ίδιος, δεν πρωτοκολλήθηκε, νοθεύτηκε και χάθηκε».


Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Παρακωλύεται η έρευνα» Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ότι «το προεδρείο της επιτροπής παρακωλύει με δόλιο τρόπο τις έρευνες και εμποδίζει την εξέταση κρίσιμων μαρτύρων όπως των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου» ενώ προανήγγειλε νέα πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ζητά επέκταση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής προκειμένου να ερευνηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανέφερε ότι «η πλειοψηφία αναγκάστηκε να συρθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως «υπάρχει συνένοχη συγκάλυψη. Γιατί περιορίζετε την κατηγορία καθώς δεν αναγνωρίζετε ότι είναι επίσημο έγγραφο; Γιατί δεν βάζετε το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου και γιατί δεν λέτε τίποτα για τον κ. Βενιζέλο και για τον κ. Παπανδρέου; Ποιος νοθεύει τα πρακτικά της επιτροπής; Ποιος διαγράφει αυτά που λέγονται και ερωτούνται και ποιος χαριεντίζεται με μάρτυρες; Η αλήθεια εκδικείται όσους επιχειρούν να την κόψουν και να την ράψουν στα μέτρα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας θέσει προ των ευθυνών σας φέρνοντας τις προτάσεις που εσείς δεν βάλατε στην δική σας»



Π. Ρήγας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικοί Κλουζό εξυπηρετούν σκοπιμότητες» Από την άλλη ο κ. Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε: «Αποφασίσαμε ως ΠΑΣΟΚ να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και σημαντικές ακόμα και αν έχει γονατίσει το κόμμα μας και δώσαμε όρκο τιμής ότι όποιος και αν είναι ένοχος θα αποκαλυφθεί» και πρόσθεσε «από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα έρχονται με προκατασκευασμένα σενάρια να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες».

Πρόσθεσε πως αρκούσαν μόνο 5 συνεδριάσεις «για να αποδείξουμε τι έχει συμβεί. Τίποτα δεν προέκυψε από τις ανακριτικές προσπάθειες κάποιων εκ συστήματος κηνσόρων και τιμητών. Όλα προέκυψαν από 3 έγγραφα των γαλλικών αρχών και 2 πραγματογνωμοσύνες γιατί οι μάρτυρες δεν αποκάλυψαν τίποτα από ανούσιες ερωτήσεις. Οι Κλουζό της πολιτικής μας ζωής αναδιπλώθηκαν που έλεγαν για μυστικές υπηρεσίες ότι το CD ήρθε νωρίτερα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αληθές. Μύθοι συγκρούστηκαν με πραγματικά στοιχεία και αποδείχθηκε μια απαράδεκτη επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον διαχείριση της υπόθεσης». Τέλος επισήμανε ότι η λίστα «χάθηκε» και «νοθεύτηκε» από τον κ. Παπακωνσταν΄τινου ο οποίος «δεν την παρέδωσε με κανένα επίσημο τρόπο στον Βενιζέλο αλλά στον επικεφαλής ΣΔΟΕ με άτυπο τρόπο και με την πληροφορία ότι είναι προϊόν μυστικών υπηρεσιών».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος επισήμανε ότι πρέπει να επεκταθεί το κατηγορητήριο και προς τους κυρίους Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο και Ε. Βενιζέλο.

Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι «αρνητής του Ολοκαυτώματος» σε ειδική αναφορά που έκανε για τον κ. Σάμπι Μιώνη.

Βασίλης Οικονόμου: «Θα αποκαλυφθεί και το κίνητρο του Παπακωνσταντίνου από το πόρισμα του ΣΔΟΕ»

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ μίλησε για «πρωτοφανείς» ενέργειες του κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «πλέον αναζητείται ο λόγος, το κίνητρο μέχρι να πάρουμε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς το οποίο θα λύσει τα ερωτήματα για τα κίνητρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Αν αληθεύει ότι υπάρχει απόκλιση 2,5 δις ευρω τότε προκύπτουν ζητήματα κακουργηματικού χαρακτήρα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ζήτησε να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι στο σύνολο των 2.062 καταθετών της λίστας αλλά και στις υπόλοιπες λίστες που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι «Κανείς δεν αμφισβήτησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων κανείς δεν θέλησε να ασχοληθεί με οσα κάνει η Ελβετία, με τους φορολογικούς παραδείσους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαφορετική άποψη για την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου . Υποστηρίζει μόνο ότι είναι καλύτερος διαχειριστής και λέει ότι αν ελέγξει καλύτερα τις λίστες θα βοηθήσει την εργατική τάξη άποψη που ούτε αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί»

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου