Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Η νέα τριμερής και η στρατηγική σημασία της

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία διαθέτει στρατηγική προίκα. Διαθέτει πολιτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία ενισχύθηκαν τόσο με τις δραστηριότητες στο ενεργειακό πεδίο όσο και με τις συνεργασίες με χώρες στην περιοχή, μέσα από τα γνωστά τριμερή σχήματα. Η συγκρότηση των τριμερών έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη Λευκωσία και ανέδειξαν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας αλλά και της περιοχής.  Είναι σαφές πως η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ευρωπαϊκό άκρο, η χώρα- γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο και η Ελλάδα. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ώστε να λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων μας. Να ενισχύσουν τις θέσεις μας έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας και να λειτουργήσει τούτο υπέρ μας. 

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στη Λευκωσία, που θα πραγματοποιηθεί αύριο είναι σημαντική και δίνει βάθος στο σχεδιασμό αυτό. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ είναι νέοι, μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Ως εκ τούτου συμμετέχουν για πρώτη φορά. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, θα φιλοξενήσει τη σύνοδο και θα έχει την ευκαιρία και για διμερείς επαφές, με τους δυο ομολόγους του. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να σπάσει αυτές τις συνεργασίες, πραγματοποιώντας ανοίγματα προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να πετύχει το στόχο της. Τόσο το Κάϊρο όσο και το Τελ Αβίβ βλέπουν με καχυποψία τις τουρκικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να αρνούνται τις επαφές με την κατοχική δύναμη. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί όλους. Δηλαδή να διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα χωρίς να σημειώνεται βελτίωση των σχέσεων με γρήγορους ρυθμούς. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως και οι τρείς χώρες, Ισραήλ, Αίγυπτος και Τουρκία επιδιώκουν ηγετικό ρόλο στην περιοχή και ως εκ τούτου λειτουργούν ανταγωνιστικά. 

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο ότι η  συνεχής αναβάθμιση των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που προέχει είναι ασφαλώς αυτές οι συνεργασίες να αποδίδουν εκείνα να αποτελέσματα, που θα θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να την αναβαθμίζουν και να αναδεικνύουν τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Γι΄ αυτό και η επικείμενη τριμερή, που φιλοξενεί η χώρα μας, κρίνεται ως σημαντική.

  Η Θέση του "Φ"     

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου