Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Το US Counter-Drone Office δοκιμάζει επιτυχώς τα κιτ καθοδήγησης λέιζερ BAE Systems APKWS

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος 

Στις 28 Μαρτίου, η BAE Systems ανακοίνωσε ότι το Joint Counter-Small Unmanned Aircraft Systems Office (JCO) έχει δοκιμάσει επιτυχώς τα κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS σε μια αποστολή συστημάτων αντι-μη επανδρωμένων αεροσκαφών (C-UAS). Οι δοκιμές έναντι UAS κατηγορίας 2 ανοίγουν το δρόμο για την τοποθέτηση πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης σε χώρες-εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Το APKWS μετατρέπει τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε έξυπνα πυρομαχικά για χτυπήματα ακριβείας σε μαλακούς και ελαφρά θωρακισμένους στόχους. Μια πρόσφατα αναπτυγμένη ασφάλεια εγγύτητας για την τυπική κεφαλή M151 επιτρέπει στα

κιτ καθοδήγησης λέιζερ να στοχεύουν drones Κατηγορίας 2 και Κατηγορίας 3, τα οποία συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από 55 κιλά. Η ασφάλεια διατηρεί την κληρονομική ικανότητα συμβολισμού σημείου για μέγιστη ευελιξία του όπλου στο πεδίο. Το APKWS επιτρέπει τώρα στους πυραύλους να εμπλέκονται και να καταστρέφουν drones με ένα κλάσμα του κόστους των υπαρχόντων συστημάτων C-UAS με πρωτοφανή ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στο Yuma Proving Ground, στην Αριζόνα, οι πύραυλοι των 70 mm που κατευθύνονται από το APKWS επέδειξαν 100 τοις εκατό αποτελεσματικότητα όταν εκτοξεύτηκαν εναντίον drones 25 έως 50 λιβρών που ταξίδευαν με περισσότερα από 100 μίλια την ώρα. Η λύση APKWS C-UAS είναι αγνωστική πλατφόρμα, επιτρέποντας πολλαπλές επιλογές για την επιτάχυνση του πεδίου.

«Το πάθος των μηχανικών μας για την τεχνολογία APKWS οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του νέου προϊόντος που σχεδιάστηκε για να συναντά τα drones κατά μέτωπο», δήλωσε ο Aimee D’Onofrio, διευθυντής Precision Guidance and Sensing Solutions στην BAE Systems. «Πρόκειται για μια λύση που έρχεται σε εξαιρετικά προσιτή τιμή και με την APKWS ήδη σε πλήρη παραγωγή, μπορούμε να αυξήσουμε έως και 25.000 μονάδες ετησίως για να έχουμε άμεσο αντίκτυπο».

Τα κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS παράγονται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της BAE Systems στο Hudson του Νιού Χάμσαϊρ. Τα κιτ είναι διαθέσιμα σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς και σε συμμάχους μέσω του Foreign Military Sales.

Το μοναδικό πρόγραμμα ρεκόρ της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κατευθυνόμενους πυραύλους 2,75"/70 mm, το κιτ καθοδήγησης APKWS μετατρέπει μη κατευθυνόμενους πυραύλους 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών) όπως τον Hydra 70 Mk 66 και άλλους σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας (PGM). Πιστοποιημένα σε πολλές πλατφόρμες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD), τα κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS παρέχουν μια προσιτή ικανότητα χειρουργικής κρούσης σε πολλαπλές πλατφόρμες περιστροφικών και σταθερών πτερύγων. Η ανάπτυξη, οι δοκιμές και οι επιδείξεις βρίσκονται σε εξέλιξη για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAS), καθώς και για επίγειες πλατφόρμες.

Το σύστημα APKWS γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ μη κατευθυνόμενων ρουκετών και μεγαλύτερων πυρομαχικών κατά πανοπλίας με κοινά στοιχεία στις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ – Ναυτικό, Σώμα Πεζοναυτών, Στρατό και Πολεμική Αεροπορία

Με το υψηλότερο αποδεδειγμένο ποσοστό χτυπήματος της κατηγορίας, ο πύραυλος εξοπλισμένος με κιτ καθοδήγησης APKWS πλήττει σταθερά τον επιδιωκόμενο στόχο με ακριβή ακρίβεια, περιορίζοντας παράλληλα τις παράπλευρες ζημιές. Το τμήμα καθοδήγησης έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει σε στόχους από απόσταση άνω των 6 χιλιομέτρων, υποστηρίζοντας την επιβίωση και την επιτυχία της αποστολής διατηρώντας την πλατφόρμα εκτόξευσης σε ασφαλή απόσταση ακινητοποίησης από απειλές. Μια πρόσφατη Αναβάθμιση Μονής Παραλλαγής Μπλοκ βελτιστοποιημένη τροχιά πτήσης, ώστε ο πύραυλος να μπορεί να χτυπήσει στόχους σε πιο απότομη γωνία επίθεσης για βελτιωμένη θνησιμότητα.

Καινοτόμο από τη σχεδίασή του, το κιτ APKWS περιλαμβάνει προηγμένα οπτικά Ημι-Ενεργό Λέιζερ Ανιχνευτή Κατανεμημένου Διαφράγματος (DASALS) που βρίσκονται και στα τέσσερα πτερύγια καθοδήγησης, τα οποία προστατεύονται από στεγανοποιήσεις με σχισμή πτερυγίων πριν από την πυροδότηση, αποφεύγοντας παρακείμενες ζημιές από πυρκαγιά που μπορεί να επηρεάσουν τη βάση στη μύτη. ζητών. Μόλις εκτοξευθεί ο πύραυλος, τα φτερά του κιτ APKWS αναπτύσσονται και τα οπτικά συστήματα κλειδώνουν σε καθορισμένους στόχους, καθοδηγώντας τον πύραυλο στον στόχο – εκτελώντας ακριβή χτυπήματα και ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες ζημιές όταν και όπου έχει μεγαλύτερη σημασία.

  • Τα στεγανοποιητικά σχισμή πτερυγίων προστατεύουν τα οπτικά από παρακείμενα πυρά, άμμο και υγρασία πριν από την εκτόξευση για να διασφαλίσουν ότι καμία ζημιά ή συντρίμμια δεν εμποδίζουν τον αναζητητή να κλειδώσει πάνω σε στόχους.

  • Τα οπτικά κλειδώνουν σε κινούμενους ή σταθερούς στόχους σε ανοιχτές ή περιορισμένες περιοχές, υποστηρίζοντας μια μεγάλη ποικιλία αποστολών και μειώνοντας κάθε πιθανότητα απώλειας ή ανεξέλεγκτου πυραύλου μετά την εκτόξευση.

  • Το στιγμιαίο οπτικό πεδίο 40 μοιρών επιτρέπει μια ευρεία περιοχή σύλληψης ώστε ο πύραυλος να προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της πτήσης και να παραμένει σε τροχιά προς τον στόχο του.

Το κιτ καθοδήγησης λέιζερ APKWS που τέθηκε για πρώτη φορά σε παραγωγή το 2008, αποδείχθηκε ένα από τα πιο ακριβή, αποτελεσματικά και εύχρηστα συστήματα στον κόσμο για τη μετατροπή μη καθοδηγούμενων πυραύλων σε κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους (LGR). Με τη συνεχή ανάπτυξή μας, το σύστημα υποβάλλεται σε δοκιμή ζωντανών πυρών από μια σειρά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV). Το σημερινό σύστημα έχει επίσης αποδείξει ότι είναι ικανό στη στόχευση αέρος-αέρος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και πυραύλων κρουζ χαμηλής πτήσης – ως μέρος ενός αντι-μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (C-UAS) – καθώς και στο έδαφος προς -Θνησιμότητα στο έδαφος που εκτοξεύτηκε από εκτοξευτές τοποθετημένους σε οχήματα και απομακρυσμένους σταθμούς όπλων.

Η ευελιξία της αποστολής και της πλατφόρμας, καθώς και το ελαφρύ και χαμηλό κόστος ενσωμάτωσής του, καθιστά το σύστημα APKWS ένα από τα πιο ικανά και χρήσιμα όπλα μάχης διαθέσιμα σε κάθε τμήμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και στους συμμάχους των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, από την εισαγωγή του, πάνω από 50.000 μονάδες APKWS έχουν πουληθεί για σέρβις παγκοσμίως.

Με το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της BAE Systems στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κεντρική προσέγγισή της και την εστίαση στην παροχή μηδενικών ελαττωμάτων, η εταιρεία βελτιστοποιεί τη συνολική απόδοση παραγωγής και παράδοσης, κάτι που φαίνεται στα εξής:

  • Πάνω από 6 χρόνια σε πλήρη παραγωγή.

  • Περισσότερες από 50.000 μονάδες έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα

  • Αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης της χωρητικότητας, επιταχύνοντας την παράδοση πάνω από χίλιες μονάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Εμάς δεν μας χρειάζονται για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποβάσεις, χτυπώντας τα μικρά αποβατικά πλοία αλλά και τα μεγαλύτερα; Δεν μας χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τα χιλιάδες μικρά UAV και περιπλανώμενα πυρομαχικά που έχουν οι Τούρκοι; Δεν μας χρειάζονται αφού μπορούν να καταστρέψουν τα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των Τούρκων που θα κάνουν αεραποβάσεις στα νησιά μας; Κάνουν τα πάντα τα έχουμε ανάγκη και κανένας αρμόδιος δεν έχει δείξει το ενδιαφέρον του, γιατί άραγε;

 Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου