Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πως το ισπανικό «χτύπημα» από την S&P αδειάζει την Μέρκελ

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Μπορεί να ακούγεται κάπως …μακάβριο, αλλά είναι το μοναδικό γεγονός το οποίο έκανε κάπως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να «χαμογελάσουν».



Ο λόγος αφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από την S&P. όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε «πάνω στην ώρα». Δηλαδή, τη στιγμή που οριστικοποιείται η απόφαση για το επόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η απόφαση της S&P εκτιμάται ότι αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας και της καγκελαρίου της κ. Αγκελα Μέρκελ, η οποία, εξαρχής, είχε ταχθεί υπέρ ενός haircut της τάξης του 50% ή και του 60%.
Το Παρίσι, όμως, εξαρχής φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε σειρά αρνητικών αξιολογήσεων για όλες τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες και η ανακοίνωση της S&P απλώς το επιβεβαίωσε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις της Αθήνας, αυτή τη στιγμή, ως πιθανότερη λύση διαφαίνεται αυτή που κάνει λόγο για ένα haircut της τάξης του 35% με 40%.
Υπέρ του 35% τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και παράγοντας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε μια off the record ενημέρωση που έκανε σχετικά με το θέμα, τονίζοντας ότι έως εκεί μπορεί να αντέξει ένα «κούρεμα» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Άλλες τραπεζικές πηγές, μιλώντας στο Reuters, τόνισαν πως ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν ένα «κούρεμα» μέχρι και 30% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν.
Βεβαίως, η κίνηση είναι παρακινδυνευμένη. Γιατί, τι θα γίνει αν τελικώς «περάσει» η γερμανική πρόταση; Πώς οι έλληνες τραπεζίτες θα δικαιολογήσουν την «επόμενη μέρα» τους;
Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τον χώρο από την επομένη κιόλας στιγμή αυτής της κρίσιμης τοποθέτησης. Σε κάθε περίπτωση, φως στο τούνελ, θα πέσει σύντομα.
Όπως εκτιμάται, μέσα στο σαββατοκύριακο κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί πόσο τελικά θα είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου