Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Ντα» της Ρωσίας σε συμμετοχή στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο

Λευκωσία: Τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη, ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας από το Βελιγράδι που βρίσκεται για την Διακυβερνητική Σύνοδο.

Σε σύντομη δήλωσή του, ανέφερε ότι είχε θερμή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν και ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας κι ότι τέθηκε θέμα για πιθανή συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλλει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δανειοδότηση της Κύπρου», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι φυσικό η Ρωσική Ομοσπονδία να ενδιαφέρεται να δανειοδοτηθεί η Κύπρος και από την ΕΕ. την ίδια ώρα όμως, ως παλιός φίλος της Κύπρου θα ήθελε να βοηθήσει σε συνεργασία με την ΕΕ».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας «βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Κομισιόν και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση να κλείσει θετικά».

Ευχαριστώντας θερμά τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για την ετοιμότητά του να δώσει χείρα βοηθείας προς την Κύπρο, τιμώντας την παλιά παροδοσιακή και στενή φιλία μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας», ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος «θα φανεί αντάξια της φιλίας, θα φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία δείχνει η Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κύπρο».

Σε ερώτηση εάν η ρωσική συμμετοχή στο δάνειο καθιστά το δημόσιο χρέος της Κύπρου βιώσιμο σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Δεν θέλω να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ήθελα να δώσω αυτό το μήνυμα στον κυπριακό λαό, είναι σημαντικό μήνυμα, κατά την άποψή μου, το οποίο έρχεται από τη Μόσχα και οι λεπτομέρειες ας αφεθούν να αναλυθούν και από ειδικούς».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό», είπε κατά την έκφρασή του.

«Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απεκδυθούμε εμείς υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των πιθανών δανείων είτε από την ΕΕ, είτε από κοινού ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία», κατέληξε.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου