Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Από «αναταράξεις» περνά η υπόθεση για την τραγωδία στο Μαρί

Λευκωσία: Η κίνηση της Γενικής Εισαγγελίας να μην εισαγάγει στη δίκη για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί τις μαρτυρίες τεσσάρων προσώπων, αλλά και οι μαρτυρίες που ακούστηκαν από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών, κρίνονται από νομικούς ως καθοριστικές για τη μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης.

Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της δίκης και αφού ακούστηκαν αρκετές μαρτυρίες, έχουν διαφανεί οι «γραμμές» που θ’ ακολουθήσουν μέχρι τέλους οι δύο πλευρές.


Σύμφωνα με νομικούς που παρακολουθούν στενά τις μαρτυρίες και την πορεία της υπόθεσης, ορισμένοι μάρτυρες που κλήθηκαν από την κατηγορούσα Αρχή από το Υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται να έχουν διαφοροποιήσει τα πράγματα ως προς συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Παρά τα ερωτηματικά που προκύπτουν ως προς τη μαρτυρία τους και κυρίως γιατί αυτά που ανέφεραν στο δικαστήριο, δεν τα ανέφεραν αλλού προηγουμένως, εντούτοις, έχει διαμορφωθεί μια εικόνα, της οποίας ο τελικός κριτής θα είναι το δικαστήριο.

Όσον αφορά στους τέσσερις μάρτυρες που η κατηγορούσα Αρχή αποφάσισε την περασμένη Τρίτη να τους «κόψει», ζητήσαμε την εξήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Λειτουργός της δήλωσε στον «Φ» ότι η κατηγορούσα Αρχή, όπως συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις, δεν είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει ενώπιον του δικαστηρίου όλες τις μαρτυρίες που έχει στα χέρια της.

Στην περίπτωση που κριθεί ότι μια μαρτυρία δεν είναι αληθής, τότε δεν πρέπει να εισαχθεί στην υπόθεση. Όπως και το αντίθετο: όταν δηλαδή μια μαρτυρία που θεωρείται αληθής, αλλά πιθανόν να κλονίσει την υπόθεση εις βάρος ενός κατηγορούμενου, υπάρχει η υποχρέωση να κατατεθεί για να γνωρίζουν όλοι, την αλήθεια.

Όπως ανακοίνωσε η κατηγορούσα Αρχή, δεν θα κληθούν τρία μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένας στρατιωτικός.

Αυτούς πιθανότατα να τους καλέσει η υπεράσπιση, ώστε η μαρτυρία τους να κατατεθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η δίκη, πάντως, εισέρχεται σε καθοριστική καμπή και η υπεράσπιση είναι έτοιμη να συμπληρώσει την υπόθεσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι εκ πρώτης όψεως υπόθεση και εναντίον ποιων.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου