Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία αποδέχθηκε την πρόταση Πούτιν να παραδώσει τα χημικά της


Ομπάμα: Αν ο Άσαντ παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο δεν θα εξαπολύσουμε στρατιωτικό χτύπημα - Είχαμε έναν «πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών» με τον Λαβρόφ, λέει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών - Σχέδιο ψηφίσματος ετοιμάζει και η Γαλλία
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.


Κατά την διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) στη Μόσχα, ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είπε ότι η Συρία διεξήγαγε χθες ένα «πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών» με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος, «πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Συρία συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση καθώς αυτή «θα αφαιρούσε κάθε έδαφος για την αμερικανική επιθετικότητα».

Χθες η Συρία είχε χαιρετήσει τη ρωσική πρωτοβουλία περί διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, ωστόσο, δεν είχε διευκρινίσει αν την έκανε αποδεκτή.




Ομπάμα: Αν ο Άσαντ παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο δεν θα εξαπολύσουμε στρατιωτικό χτύπημα
Τώρα, η Ουάσινγκτον πρέπει να βάλει σε αναμονή τα πολεμικά της σχέδια, ενόψει μάλιστα του σημερινού τηλεοπτικού διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου.

Ενδεικτικές είναι πάντως οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αν ο Άσαντ παραδώσει τον έλεγχο των χημικών σε διεθνή αρχή απομακρυνόμαστε απ' το ενδεχόμενο πολέμου; Παγώνει το ενδεχόμενο πολέμου;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Απολύτως. Εάν βεβαίως συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ότι θα φτάναμε σε κάτι τέτοιο εάν δεν είχαμε διατηρήσει την αξιόπιστη πιθανότητα ενός στρατιωτικού χτυπήματος και δε νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνουμε πίσω», απάντησε ο κ. Ομπάμα.

Απευθυνόμενος στην αμερικανική κοινή γνώμη η οποία έχει ταχθεί εναντίον ενός νέου πολέμου στη Συρία ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Θέλω να διασφαλίσω ότι διατηρείται ο κανόνας κατά της χρήσης χημικών. Εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς στρατιωτικό πλήγμα θα το προτιμούσα σαφώς».


Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας οδήγησαν στην πρόταση Λαβρόφ
Πάντως, η ρωσική πρόταση δεν ήρθε... εξ ουρανού όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Σεργκέι Λαβρόφ, το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα  «αποτελεσματικό και συγκεκριμένο» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ρωσική πλευρά εργάζεται για να εκπονήσει ένα σχέδιο «εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό», για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά.

Από την πλευρά της η συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πολιτικό ελιγμό» σχολιάζοντας τη ρωσική πρόταση ενώ ζητά εκ νέου μία «ισχυρή απάντηση» κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία θα υποβάλει η Γαλλία
Με ενδιαφέρον αλλά και με  επιφυλακτικότητα δήλωσε ότι υποδέχεται η γαλλική κυβέρνηση τη πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του θα καταθέσει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα καταδικάζει την σφαγή της Δαμασκού την 21η Αυγούστου από την συριακή κυβέρνηση και θα προβλέπει τον "έλεγχο και την καταστροφή" των συριακών χημικών όπλων.

"Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης βάσει του κεφαλαίου 7" το οποίο επιτρέπει την προσφυγή στη βία σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, ανέφερε ο υπουργός και  διευκρίνισε ότι "η Γαλλία έχει στόχο να ζητήσει να ριχτεί φως στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων ώστε η Δαμασκός να δεχθεί να το θέσει υπό διεθνή έλεγχο και το πρόγραμμα αυτό να διαλυθεί, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων".

Νωρίτερα την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1, ο κ. Φαμπιούς είπε πως η Ρωσία προσφέρει στον εαυτό της "μια θύρα εξόδου" με την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας πως η "αποφασιστικότητα" των Δυτικών απέδωσε.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου