Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αιγαίο: Άνεμοι 100 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα 9 μέτρων-Προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας και τα λιμάνια όλης της χώρας


Αιγαίο: Άνεμοι 100 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα 9 μέτρων

Δείτε αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πάνω από 700 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική- Απαγόρευση απόπλου απο Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο - Χιονίζει στην Πελοπόννησο, αποκλεισμένο χωριό στην Κυνουρία- Κατέρρευσε στέγαστρο σε σχολείο στην Γλυφάδα.
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ στα ανατολικά, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά είναι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Η ΕΜΥ υπολογίζει ότι το πρωί στην Αττική και το Κεντρικό Αιγαίο έπνεεαν άνεμοι με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα και τα κύματα έφθαναν τα 6 -7 μέτρα ύψος και τοπικά τα 9 μέτρα.


Aπό νωρίς το πρωί οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει δεχθεί πάνω από 700 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ  επιχειρεί με 70 συνεργεία.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η οδός Σταδίου από πτώση δέντρου στο ύψος του υπουργείου Εργασίας, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.











Νωρίτερα, στον σταθμό του τρένου στο Μενίδι, ένα δένδρο καταπλάκωσε δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ζημιές σε οχήματα έχουν προκληθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής. Από τις 10:30 πάντως, η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Δημοκρατίας στο Μενίδι διεξάγεται κανονικά.



Κλειστή από πτώση δέντρου έμεινε για αρκετή ώρα και η οδός Ορφανίδου στα Ανω Πατήσια όπου μάλιστα είχαν μπλοκαριστεί και τρόλεϊ. Επίσης, είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια, προς Αθήνα και στην οδού 34ου Συντάγματος στον Πειραιά, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 11:30.



Προβλήματα υπάρχουν και στα νότια προάστια, όπου στέγαστρο σε δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας κατέρρευσε νωρίτερα, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν παιδιά εκείνη την ώρα στο χώρο.



Ακόμη, ακινητοποιημένο βρέθηκε στην κάθοδο της Κηφισίας τρόλεϊ, έπειτα από πτώση κλαδιού δέντρου, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.








Επι ποδός οι αρχές στο Μαρούσι

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου καθώς οι
σφοδροί άνεμοι που ονέουν τις τελευταίες ώρες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και έχουν ξεριζώσει περισσότερα από 70 δέντρα.

Σε εγρήγορση για το κόψιμο και την απομάκρυνση των δέντρων που ξεριζώθηκαν έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δρόμους της πόλης, βρίσκονται τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου.

Από τους δρόμους της πόλης, τα εξωτερικά συνεργεία έχουν απομακρύνει, επίσης, παρασυρμένους κάδους απορριμμάτων καθώς και λοιπά αντικείμενα αποκαθιστώντας την κυκλοφορία σε όποια σημεία της πόλης εντοπίστηκαν προβλήματα.

Πολλά είναι και τα περιστατικά με δέντρα που ξεριζώθηκαν και καταπλάκωσαν σταθμευμένα οχήματα ή προκάλεσαν ζημιές σε οικίες και καταστήματα.







Ο δυνατός άνεμος έσπασε ολόκληρη την τζαμαρία καταστήματος στο Μαρούσι γεμίζοντας τη λεωφ. Κηφισίας με γυαλιά, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία από το peoplegreece.com. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ




Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων

Θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, που κατά τόπους στα πελάγη φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ.

Το μεσημέρι απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό, γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ. Μαρίνα- Νέα Στύρα και Πάχη Μεγάρων- Σαλαμίνα. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Αρκίτσα- Αιδηψός και Ωρωπός- Ερέτρια.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα- Πρίνος και Θάσος- Κεραμωτή.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο- Αντίρριο.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Χιονίζει στην Πελοπόννησο, αποκλεισμένο χωριό στην Κυνουρία
Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ήδη στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης.

Ωστόσο, αποκλεισμένο είναι το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χωριά του Φαλάνθου, χωρίς όμως τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιονόπτωσεις σημειώνονται όμως και στα ορεινά της Λακωνίας και της Κορινθίας.

Μάλιστα στη Λακωνία παραμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και συγκεκριμένα στο επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο των χωριών βόρεια του Γυθείου, Πλάτανος, Κονάκια, Κρήνη, Σιδηρόκαστρο, στα χωριά του τέως δήμου Σμήνους, στην περιοχή της Άρνας και σε χωριά του τέως δήμου Θεραπνών.
Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκαλούν οι πτώσεις δένδρων, που καταγράφονται και περιμετρικά της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Τροχαία Ιωαννίνων προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, στο ύψος του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Γρεβενών, στο ύψος της Αμφιθέας.

Στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων χιονίζει από τη νύχτα χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν μέχρι τώρα προβλήματα στους δρόμους των χωριών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. Να σημειωθεί ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι σταθμοί αποχιονισμού.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κόνιτσας- Δίστρατου- Βασιλίτσας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο από το ένα ρεύμα.

Σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην Κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και τον παραδοσιακό οικισμό Αγ. Αθανασίου. Κλειστή, τέλος, παραμένει η δημοτική οδός από την τοπική κοινότητα Κερασιάς του δήμου Εδέσσης προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Μέτρα προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

-Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα Τρίτη:

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία θα σημειωύν παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρά. Tα φαινόμενα από το βραδύ θα σταματήσουν.

Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά.

Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νοτιά Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νοτιά στα 7 με 9 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 6-8 βαθμούς από βορρά προς νότο.

Tην Τέταρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης θα χιονίσει.

Σταδιακά από το απόγευμα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χωράς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Τσουχτερό το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα 

Νεφώσεις, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και τσουχτερό κρύο, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό «Μακεδονία», έδειξε 7 βαθμούς Κελσίου. Αραιές συννεφιές επικρατούν στις Σέρρες και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με τη θερμοκρασία στις χαμηλότερες τιμές του να πέφτει αντιστοίχως στους 7 και 4 βαθμούς Κελσίου.

Ασθενή χιονόπτωση είχε το πρωί η Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους 2 βαθμούς. Με βροχές «ξύπνησε» η Κοζάνη, με τη θερμοκρασία στους 6 βαθμούς.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου