Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ραγδαία επιδείνωση καιρού

Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Χιόνια σε όλες τις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Ο Φεβρουάριος έφτασε και φέρνει μαζί του χιόνια και καταιγίδες, καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.  Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Τετάρτη. Μεγαλύτερη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τους θυελλώδεις άνεμους στο Αιγαίο.
Ο καιρός το Σάββατο

Το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αναμένονται αραιές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως από τα δυτικά, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το απόγευμα και θα βρέξει. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου ενώ οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο όμως θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ και ίσως μέσα στη νύχτα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο όμως θα φτάσουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 εως 13 βαθμούς και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει, ίσως εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.



Η κακοκαιρία την Κυριακή

Την Κυριακή προβλέπεται γενικευμένη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Στα βορειοανατολικά αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, χιόνια σε όλες τις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το βράδυ όμως τα φαινόμενα αυτά από τα βορειοδυτικά θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια, ανατολικοί - βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από 2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 13 βαθμούς, στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές που κατά διαστήματα θα είναι πιο έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 και στα ανοιχτά 5 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που θα πυκνώνουν και βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Συναγερμός για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς


Την κακοκαιρία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τώρα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και ειδικότερα όσοι κατοικούν στο δήμο Παλικής στο Ληξούρι που επλήγησαν περισσότερο από τον εγκέλαδο.

Στο κλειστό γυμναστήριο, εκεί όπου έχει εγκατασταθεί και το γηροκομείο, στα πλοία που έχουν έρθει για τους σεισμόπληκτους, στα αυτοκίνητά τους, αλλά και σε σπίτια συγγενών και φίλων θα περάσουν τις ημέρες της κακοκαιρίας οι Κεφαλονίτες τα σπίτια των οποίων χτυπήθηκαν από το σεισμό και από τον πρώτο έλεγχο των μηχανικών έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, στην Κεφαλονιά αναμένονται νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά θα βρέξει, ενώ οι βροχές μέσα στη νύχτα θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς. Την Κυριακή στο νησί αναμένονται νεφώσεις με βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Έως την Τετάρτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα και την Τρίτη με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Από την Τετάρτη τα φαινόμενα σιγά - σιγά θα αρχίσουν να εξασθενούν και από την Πέμπτη και μετά θα ξαναβγεί ήλιος αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό καθώς οι άνεμοι θα παραμείνουν βοριάδες, οπότε η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου