Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πάνω από τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις του ο Γενικός Δείκτης

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Ο Γενικός δείκτης τιμών άνοιξε με gap up, με τις τράπεζες να μπαίνουν και αυτές στο παιχνίδι και να ανανεώνουν τη δυναμική της αγοράς.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15% Την ίδια στιγμή το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,10% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Ιστορικής σημασίας η κίνηση της ΕΚΤ, αφού γίνεται η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες που υιοθετεί αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.Η αγορά τώρα περιμένει περισσότερες διευκρινήσεις από την ομιλία του M. Draghi αργότερα. Το ευρώ σημειώνει πτώση0,19% έναντι του δολαρίου στα 1,3572 στις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Eίναι γεγονός ότι η αγορά περιμένει η ΕΚΤ να κάνει ή μάλλον να πει αρκετά σήμερα, αναφέρει ο κ. Ζαμάνης της Beta Χρηματιστηριακής και σίγουρα η αγορά τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, έχει προεξοφλήσει πολλά από αυτά.

Ο γερμανικός DAX έχει σημειώσει υψηλό ρεκόρ και ο FTSE Eurofirst 300 υψηλό έξι και πλέον χρόνων.

Το αν η αγορά «sells the fact» μετά την απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το αν οι αποφάσεις είναι οι αναμενόμενες ή χαμηλότερες των προσδοκιών. Θετικό θα είναι οτιδήποτε περισσότερο του προσδοκώμενου ακόμα και αν αυτά είναι μεσοπρόθεσμου ορίζοντα χρόνου, συμπληρώνει ο κ. Ζαμάνης.

Κατά τα άλλα η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, πάει για την επόμενη εβδομάδα και η ονοματολογία του ανασχηματισμού συνεχίζεται.

Στο ταμπλό τώρα οι τράπεζες κάνουν αισθητή την παρουσία τους,με μια δόση από Deutsche Bank η οποία ξεκινά κάλυψη της Τρ. Πειραιώς με σύσταση «αγορά» και τιμή - στόχο τα 2,4 ευρώ, τις ΕΤΕ και Alpha Bank σε «buy» από «hold” και τιμή στόχου 3,05 ευρώ και 0,9 ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι με άνοδο 1,71% αντιδρά ο τραπεζικός δείκτης, με την ΕΤΕ (+2,3%), την Τρ. Πειραιώς (+2,21%), την Alpha Bank (+1,72%) και την Eurobank (0,49%).

Η μετοχή της Jumbo κατέχει και σήμερα τα ηνία της ανόδου στο FTSE Large Cap, καταγράφωντας άνοδο 6,64%, την ΦΦΓΚΡΠ (+5,48%),τον Τιτάνα (+3,51%), την ΜΟΗ (+2,79%), τον ΟΛΠ (+2,61%), τον ΟΠΑΠ (+2,51%).

Ήπια πτωτικά κινείται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,43%),ο ΜΥΤΙΛ (-0,15%) και η ΕΕΕ (-0,10%).

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση πρωταγωνιστεί ο ΟΛΘ (+3,34%) με την προθεσμία υποβολής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% να λήγει σήμερα στις 17.00 η ώρα.

Η Attica Bank διορθώνει σήμερα 3% στα 0,157 ευρώ, ύστερα από κέρδη 28,57% σε τέσσερις μέρες.

Μικροί είναι οι όγκοι συμβολαίων στα παράγωγα, με το συμβόλαιο του δείκτη να έχει πραγματοποιήσεις 6.890 συμβόλαια ενώ στα ΣΜΕ πρωτοστατεί η ΕΤΕ με 2.847 συμβόλαια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι σαφώς ενισχυμένη από τις τελευταίες δύο ημέρες και διαμορφώνεται στα 126 εκατ. ευρώ.

Με τις τράπεζες να είναι ενισχυμένες στη σημερινή συνεδρίαση και να έχουν βαρύτητα πλέον στον 25αρη της τάξης του 43%, μπορεί η αγορά να κινηθεί παραπάνω και μόνο πιέσεις σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μπορεί να έχουμε διορθωτική κίνηση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου