Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Credit Suisse: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στη λύση τύπου Βιέννης με rollover σε παλαιά ομόλογα - Ανοικτό ζήτημα οι πρόωρες εκλογές

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχολιάζει στην νέα της 7σέλιδη ανάλυση η Credit Suisse, με τίτλο «Notes from Athens» (σημειώσεις από την Αθήνα), στην οποία και καταλήγει ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η λύση που φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ακολουθηθεί είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με roll over, δηλαδή αντικατάσταση των παλαιών με νέα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα. Το σχέδιο τύπου Βιέννης αυτό, πιθανότατα να συνοδευτεί με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο.
Η Credit Suisse θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση που ανέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται ικανή να περιορίσει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και να προωθήσει τελικά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα, η νέα κυβέρνηση, αν και πολιτική, διαθέτει και την τεχνογνωσία και τα ερείσματα που απαιτούνται να άρουν τις αντιδράσεις των συντεχνιών που μπλοκάρουν την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρόλα αυτά η CS θεωρεί ότι το κλίμα δεν έχει αποκατασταθεί, οι ισορροπίες είναι ακόμη εύθραυστες, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την διαφθορά και τα προνόμια που έχουν αποκρυσταλλωθεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια η προοπτική της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο σχηματισμός της οποίας απέτυχε την περασμένη Τετάρτη, δεν έχει απομακρυνθεί, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών η CS θεωρεί ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα τους θα αλλάξει την πορεία των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στη χώρα και να αλλάξει και το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα και δεν αντέχει να εναντιωθεί στην Ευρώπη υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα αποδίδει σε πολιτικές επιδιώξεις ισχυρισμούς που θέλουν την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Η CS υιοθετεί την άποψη πολλών αναλυτών που υποστηρίζουν ότι δεδομένης της εμπειρίας οι απαιτούμενες αλλαγές δεν μπορούν να αποδώσουν μέσε σε ένα ή τρία χρόνια, αλλά χρειάζεται 5-10 χρόνια για να προωθηθούν σωστά και να αποδώσουν.
Δύο είναι οι πυλώνες που θα πρέπει να εστιαστεί πλέον η ελληνική πολιτική σκηνή: την άμεση υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν στοχευμένες δράσεις ώστε να μειωθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ενώ όπως προανήγγειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Ωστόσο, η CS θεωρεί ότι το πιο κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής στρατηγικής είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εάν προχωρήσει αυτό μπορεί να αλλάξει και η στάση των αγορών απέναντι στην χώρα. Εάν δεν προχωρήσει η κρίση θα βαθύνει περισσότερο.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν όλοι στη χώρα υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν, η μείζονα αντιπολίτευση το υποστηρίζει και η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αυτή η πορεία γίνεται πλέον περισσότερο ξεκάθαρη τώρα που ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, η CS αφού κάνει μία μικρή παρουσίαση στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει ότι κανείς στη αγορά δε θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα σενάριο βίαιης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ενώ αποσπά και την Ελλάδα από τους  στόχους της  τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου