Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδείνωση οικονομικών δεικτών και στην Κύπρο

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/

Επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών για εφέτος, ένα πιο δύσκολο 2012, και δυσμενής αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα επόμενα χρόνια, συνάγεται από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κ. Καζαμίας, για τη δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 υπολογίζεται 6-6,5% του Α.Ε.Π., για το επόμενο έτος στο 2,3% και στο 1% τα έτη 2013 - 2014 αντί μηδενικό. Μάλιστα, τα στοιχεία για φέτος και του χρόνου λαμβάνουν υπόψη αύξηση του Φ.Π.Α. από 15% σε 17% και βελτίωση των εισπράξεων σε φόρους από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και την Υπηρεσία Φ.Π.Α..

Υπό μία σειρά προϋποθέσεων τελούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2012 ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται σαφής επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών για το 2011.

Ο κ. Καζαμίας, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 κράτησε χαμηλούς τόνους δίνοντας υποσχέσεις ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 6.220 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5.648 εκατ. Ευρώ το 2011.

Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το 2012 υπολογίζεται να φθάσει το 10% σε σύγκριση με την αναμενόμενη οριακή αύξηση ύψους 1% το 2011.

Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 1% το 2012 μετά τη μηδενική ανάπτυξη του 2011 και το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 2,3% του Α.Ε.Π. για το 2012, σε σχέση με 6,5% φέτος.

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το 2013 και 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 1% του Α.Ε.Π. ενώ αρχικά, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για μηδενικό έλλειμμα από το 2013.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος του 2012, υπολογίζεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου γύρω στο 65% τερματίζοντας έτσι την ανοδική του τάση.

Η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., προβλέπεται να αναστραφεί και να παρουσιάσει μείωση το 2013 και να περιορισθεί στο 64,2% και ακολούθως στο 62,8% το 2014.

Κλειδί για να πετύχουν οι στόχοι είναι δυο σημεία, η απόδοση των φοροεισπραχτικών μηχανισμών για να αυξηθούν τα έσοδα και η αύξηση του Φ.Π.Α. από 15% σε 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι σε περίπτωση, που η Βουλή δεν εγκρίνει την αύξηση του Φ.Π.Α. από 15% στο 17%, τότε η επίπτωση στο έλλειμμα θα είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Χωρίς να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο εξετάζει και άλλα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η Βουλή δεν ψηφίσει την αύξηση του Φ.Π.Α..

Ο κ. Καζαμίας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο πρώτο σκέλος τονίζοντας ότι πριν την παρουσίαση του προσχεδίου υπήρξε συνάντηση με τον διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας Φ.Π.Α. με στόχο να βρεθούν λύσεις για αύξηση των εσόδων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους ζητούν τη φορολόγηση του πλούτου.

Έχοντας υπόψη, πρόσθεσε, ότι τα 2/3 των εταιρικών φόρων καταβάλλουν ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και μια σειρά άλλων μέτρων.

Ο κ. Καζαμίας ξεκαθάρισε ακόμη ότι θα υλοποιηθεί και το μέτρο για στόχευση των γενικών κοινωνικών παροχών από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός ως προς το σκέλος ποιες παροχές θα μειωθούν κατά 10% ανέφερε, τα επιδόματα τέκνου, τη φοιτητική χορηγία ενώ τα έκτακτα επιδόματα που είναι σε ισχύ σήμερα δεν μπορούν να συνεχισθούν.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου