Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδρούν οι τραπεζίτες σε haircut μεγαλύτερο του 21%

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/

Αρνητική, έως οργισμένη, είναι η απάντηση των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας απέναντι στην πρόταση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να τους επιβληθεί υψηλότερο haircut από το 21% που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων.

Η αναθεώρηση της συμφωνίας θα ήταν αντιπαραγωγική, δήλωσε ο Charles Dallara, διευθυντής του International Institute of Finance, του τραπεζικού λόμπι που συντονίζει την απάντηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


«Όλοι θα πρέπεινα εστιάσουν στο στόχο χωρίς περισπάσεις», είπε, μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία, πιέζουν για να αυξηθεί το haircut στα ελληνικά ομόλογα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μίλησε δημόσια για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας, αναλόγως με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για το έλλειμμα και το χρέος.

«Εάν αυξήσεις το haircut, δεν έχεις ιδιαίτερο όφελος. Θα ήταν μια καθαρά πολιτική κίνηση. Το μόνο που θα επιτύχεις θα είναι η μετάδοση της κρίσης», δηλώνει στους Financial Times Γερμανός τραπεζίτης.

«Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει και πάλι η συμφωνία. Εάν αρχίσουμε να ξανανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, νομίζω ότι θα χάσουμε πολύ χρόνο και επιπλέον δεν είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου