Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρώπη: Επιστρέφει σε ανοδικό έδαφος χωρίς τον FTSE 100

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές τραπεζών όπως Commerzbank και BNP Paribas να κερδίζουν έδαφος στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και της έγκρισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο EFSF από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 228,90 μονάδες. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης, με πτώση 1,1%, διέκοψε το ανοδικό σερί των τριών προηγούμενων ημερών.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων το β΄ τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,3% το β΄ τρίμηνο με βάση τα τελικά στοιχεία. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% το β΄ τρίμηνο.

Η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταυτόχρονα ταχύτητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε σημειώνει άνοδο μόλις 0,4%.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν εξάλλου τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 37.000 στις 391.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 3.000. Σημειώνεται ως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 428 χιλ. από 423 χιλ.

Νωρίτερα το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η επικύρωση των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από τη γερμανική κάτω Βουλή, με τους αναλυτές να σημειώνουν πάντως ότι οι αγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το γερμανικό "πράσινο φως".

Η κάτω Βουλή έδωσε σήμερα με 523 "ναι", 85 "όχι" και τρεις αποχές το τελικό "ΟΚ" για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF ώστε να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές και να αναλαμβάνει προληπτική δράση σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Στο ταμπλό ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 1,6%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,40%, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,10%, ενώ ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 1,07%.

Ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,8%, ο ελβετικός SMI σημείωσε άνοδο 1,03%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,32%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της φινλανδικής Nokia Corp. ότι σχεδιάζει να κλείσει ένα εργοστάσιο στη Ρουμανία μέχρι το τέλος του 2011, ενώ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει άλλα εργοστάσια στη Φινλανδία, την Ουγγαρία και το Μεξικό.

Η Nokia ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει τις δραστηριότητες ψηφιακού περιεχομένου και τις εμπορικές δραστηριότητες ανάπτυξης στο Βερολίνο, τη Βοστώνη και το Σικάγο και θα τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες στη Βόννη της Γερμανίας και το Malvern των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επηρεαστούν συνολικά περίπου 3.500 θέσεις εργασίας.

Από το "μέτωπο" των αποτελεσμάτων, πτώση στα κέρδη και αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η σουηδική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Hennes & Mauritz για το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν 15% στα 3,59 δισ. κορώνες ($530 εκατ.) από 4,24 δισ. κορώνες ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 26,91 δισ. κορώνες από 26,89 δισ. κορώνες με τις συγκρινόμενες να υποχωρούν 3%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τα κέρδη στα 3,99 δισ. κορώνες.
Στα μάκρο της ημέρας, συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η διολίσθηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ καθώς επιμένουν οι αναταράξεις της κρίσης χρέους. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης υποχώρησε για έβδομο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, στις 95 από τις 98,4 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μέγεθος ήταν πιο αδύναμο των εκτιμήσεων, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν κάνει λόγο για μείωση στις 96 μονάδες.

Στη Γερμανία, ισχυρή πτώση εμφάνισε ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβριο, δείχνοντας πως η αγορά εργασίας της χώρας παραμένει εύρωστη παρά τις αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές. Ο εποχιακά προσαρμοσμένος αριθμός ανέργων το Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 26.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού απασχόλησης, έπειτα από την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση κατά 9.000 του Αυγούστου. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση κατά 10.000. Ως ποσοστό, η ανεργία υποχώρησε στο 6,9% από 7% τον Αύγουστο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου