Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Με το που "προσγειώθηκε" η τρόικα, άρχισε να τα "μασάει" η κυβέρνηση...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Με το που "προσγειώθηκε" η τρόικα, άρχισε να τα "μασάει" η κυβέρνηση...
"Πισωγυρίσματα" με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Συνεδριάζει το Υπουργικό. Εντός ατζέντας το ενιαίο μισθολόγιο, εκτός η εφεδρεία. Επιστρέφει η τρόικα. Καταλήψεις στα υπουργεία από εργαζομένους.
Τέτοιο πανικό ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι πιέσεις της τρόικας για πλήρη και άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου, που άρχισε να αναιρεί τις εσπευσμένες εξαγγελίες, που είχε ανακοινώσει.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση άρχισε να τα "μασάει" για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπουργοί κάνουν λόγο για σημαντικά προβληματα, τα οποία εμπεριέχει το εν λόγω μέτρο, ένα εκ των οποίων αφορά και τις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αποτέλεσμα της σύγχυσης αυτής είναι η εργασιακή εφεδρεία να αποσυρθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τις έντονες διαφωνίες που σημειώθηκαν στη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτή την ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, όπως και δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σχετιζόμενες με τον προϋπολογισμό του 2011 και τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι η Τρόϊκα ζήτησε από τις αντιπροσωπείες της να επιστρέψουν στην Αθήνα, με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η απόφαση αυτή της Τρόϊκας έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων των ελληνικών αρχών σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβαν και τα οποία, όπως είπε, αποτελούν «σημαντικό βήμα για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων του 2012 και την επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι πρόθεση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της Τρόϊκας θα είναι θετική. Μια παρόμοια εξέλιξη θα διασφαλίσει στις ελληνικές αρχές την εξυπηρέτηση των δανειακών τους αναγκών, ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ

Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα διεξαχθεί μετά την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Tην ίδια στιγμή, καταλήψεις κτιρίων υπουργείων έχουν σημειωθεί από το πρωί, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια για εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο.

Οι υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στόχο να εμποδίσουν την τρόικα να έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και όπως υποστηρίζουν θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.

Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης στα υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι σε όσα υπουργεία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κατάληψη, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για καταλήψεις.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα.

»Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους απαντούν με ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι από σήμερα ξεκινάει αγώνας χωρίς υποχωρήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το απόγευμα στις 18:00 η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου