Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα διαδήλωση την Παρασκευή Θέμα διεξαγωγής εκλογών εγείρουν κόμματα στην Αίγυπτο, απειλούν με μποϊκοτάζ

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Μεταρρυθμίσεις και διακιοσύνη ζητούν οι Αιγύπτιοι
Μεταρρυθμίσεις και διακιοσύνη ζητούν οι Αιγύπτιοι   (Φωτογραφία:  Reuters


Κάιρο, Αίγυπτος
Την εφαρμογή νόμου που ουσιαστικά θα απαγορεύει στους υποστηρικτές του καθεστώτος Μουμπάρακ να κατέβουν στις εκλογές ζητούν κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα στην Αίγυπτο και απειλούν με αποχή από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου αν το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο δεν δώσει άμεσα λύση.

Περίπου 60 κόμματα και οργανώσεις, μεταξύ τους και η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, ζητούν από την κυβέρνηση να εγκρίνει το νόμο που έχει εισαχθεί στο στρατιωτικό συμβούλιο από το καλοκαίρι αλλά δεν έχει επικυρωθεί.

Πρόκειται για νόμο περί προδοσίας της δεκαετίας του 1950 που ορίζει ότι μέλη του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης μπορεί να κατηγορηθούν για κατάχρηση εξουσίας αν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους επωφελήθηκαν από την άσκηση του αξιώματος.

Οι παρατάξεις έδωσαν στην κυβέρνηση προθεσμία ως την Κυριακή να απαντήσει στα αιτήματά τους και τονίζουν, ότι αν δεν το πράξει, θα απέχουν από τις εκλογές.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζουν για την Παρασκευή εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι θα απέχουν από τη διαδήλωση και ότι θα δώσουν στο στρατό χρόνο για να απαντήσει· θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους την Κυριακή.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου ενώ η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής λήγει στις 12 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου με ένα αναλογικό σύστημα ενώ οι υπόλοιπες έδρες θα καταληφθούν από ανεξάρτητους.

Παρά το ότι στη χώρα πνέει άνεμος αλλαγής μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, μέλη του κινήματος των εξεγερμένων επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αργά και ότι το παλαιό καθεστώς δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως.

Πολλά ζητήματα και αιτήματα παραμένουν ανεπίλυτα με το θέμα του στρατιωτικού νόμου –που θα είναι σε ισχύ ως το 2012– να είναι από τα βασικότερα. Για το θέμα άσκησαν πιέσεις και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές ενώ είχαν το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες που τις μετακινούσαν στο τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου