Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ποντάρουν στη διάσωση της Ελλάδας οι κερδοσκόποι...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/
Ποντάρουν στη διάσωση της Ελλάδας οι κερδοσκόποι...

Τα hedge funds ευελπιστούν σε παχυλά κέρδη ποντάροντας στο ότι η EE και το ΔNT θα σώσουν και πάλι την Ελλάδα, φοβούμενοι τα χειρότερα...
Στη διάσωση της Ελλάδας, όχι φυσικά από φιλελληνικό...ενδιαφέρον, ποντάρουν τα hedge funds, καθώς όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των NY Times το 30% των επενδυτών οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων, αγόρασαν τα ομόλογα μετά τις 21 Ιουλίου...

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το άρθρο:

«αφού ορισμένοι επενδυτές "χτύπησαν φλέβα χρυσού" ποντάροντας κατά των γαλλικών τραπεζών, πολλοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στο πιο "καυτό", αλλά και επικίνδυνο trade που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή: στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων που, σύμφωνα με traders, αλλάζουν χέρια για μόλις 36 σεντς για κάθε ευρώ ονομαστικής αξίας.

Οι επενδυτές ευελπιστούν να καρπωθούν παχυλά κέρδη ποντάροντας στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σώσουν και πάλι την Ελλάδα, φοβούμενοι την παγκόσμια οικονομική καταστροφή αν δεν το κάνουν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που πέτυχε η Ελλάδα τον Ιούλιο με τις τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Ευρώπης, ένα σημαντικό ποσοστό των υφιστάμενων ομολόγων αναμένεται να μετακυλιστεί σε νέα, πιο μακροπρόθεσμης λήξης, ομόλογα τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε άνω των 70 σεντς ανά ευρώ. Αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου -περνώντας από τα κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, αυτοί που αγόρασαν τα ομόλογα πρόσφατα σε εξευτελιστικές τιμές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να διπλασιάσουν τα χρήματά τους».

Όμως ότι είναι καλό για τα hedge funds δεν είναι απαραίτητα καλό και για την Ελλάδα.

Η δημοφιλία αυτού του trade αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η προσεκτικά δομημένη ανταλλαγή ομολόγων στην οποία συμφώνησαν η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές της μπορεί να είναι μια πολύ πιο "γλυκιά" συμφωνία για τους επενδυτές παρά για τους φορολογουμένους.

«Ο καθένας γνωρίζει ότι ήταν μια καλή συμφωνία για τις τράπεζες», δήλωσε ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος κ. Otmar Issing, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Δεν θα βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος της ανταλλαγής των ομολόγων, περίπου το 30% των επενδυτών που αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή αγόρασε τα ομόλογά του μετά την 21η Ιουλίου. Δεν είναι οι αρχικοί κάτοχοι ομολόγων -κυρίως μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες-, αλλά επενδυτές με πιο κερδοσκοπικές διαθέσεις, που θέλουν να επωφεληθούν από τη βαθιά πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Το άρθρο αναφέρει, πως η ανταλλαγή του χρέους αναμένεται να καλύψει ομόλογα αξίας περίπου 135 δισ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι διάφορα hedge funds και άλλοι επενδυτές έχουν αγοράσει μέχρι και 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, από την 21η Ιουλίου.

Το πρώην ισχυρό μέλος της ΕΚΤ, ο κ. Issing υποστηρίζει, εν τω μεταξύ,  ότι οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους θα πρέπει να λάβουν haircut της τάξης του 50%, ως μέρος ενός ελεγχόμενου default που θα μείωνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς περαιτέρω δανεισμό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, εξακολουθώντας να αφήνει την Ελλάδα με το υψηλότερο φορτίο χρέους στην Ευρώπη.

Μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Issing κούνησε το κεφάλι του με απογοήτευση, επισημαίνοντας ότι υπό το φως της πρόσφατης κατάρρευσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν μάλιστα να είναι σε θέση να «κλείσουν» με απώλειες που να είναι σημαντικά μικρότερες από το 21%.

Οπως τονίζουν οι NYT, αν και δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, ο κ. Issing είναι από πολλές απόψεις, η κορυφαία φωνή του οικονομικού κατεστημένου της Γερμανίας.

Όμως, οι υποστηρικτές της ελληνικής διάσωσης λένε ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξουν οι όροι και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει η εξίσωση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, θα μπορούσε να καταστρέψει αυτήν την προσεκτικά κατασκευασμένη συμφωνία. Υποστηρίζουν επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ιδιαίτερα οι ελληνικές, δεν μπορούν να απορροφήσουν τυχόν μεγάλες απώλειες τώρα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω διαγραφή χρέους είναι πιθανό να καθυστερήσει και να πάει στην επόμενη χρονιά, αφού η Ευρώπη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης που θα μπορούσε να ενισχύσει τις τράπεζες της περιοχής.

Όπως τονίζει ο κ. Jean Pisani-Ferry, ο διευθυντής του Bruegel, (μη κερδοσκοπικός οργανισμός οικονομικής έρευνας στις Βρυξέλλες), θα πρέπει το σύστημα να εξοπλιστεί πρώτα με επαρκή δύναμη πυρός και μετά να μιλήσουν για αναδιάρθρωση.

Το ότι η συμφωνία αυτή είναι καλή για τις τράπεζες δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η Ελλάδα είχε μικρή συμμετοχή στον καθορισμό των όρων συναλλαγής, οι οποίοι κατά μεγάλο μέρος ορίσθηκαν από εκπροσώπους από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Josef Ackermann, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.

Οι υπερασπιστές του swap λένε ότι ενώ μπορεί να μην είναι ιδανικό, είναι όμως η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Και εάν τα hedge funds βγάλουν και κάποια χρήματα στην πορεία, είναι ένα μικρό τίμημα για την εξασφάλιση της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι περισσότερες τράπεζες που θα συμμετέχουν θα σημειώσουν απώλειες κοντά στο 10% ή και λιγότερο, σε ομόλογα που διαπραγματεύοται σήμερα με discount της τάξης του 60%. Όπως σημειώνει και ο αναλυτής της Barclays Capital, κ. Cagdas Aksu, αυτή είναι μια σχετικά ελκυστική συμφωνία για τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό άλλωστε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν γνωστό στους χαρράσοντες πολιτική. Λιγότερο κατανοητό, όμως, είναι πως τελικά κατάφερε αυτό το deal να κάνει πλούσιους τους κερδοσκόπους, τα hedge funds, τα οποία εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που αγόρασαν στα 40 σεντς και χαμηλότερα, με ομόλογα αξίας 60 με 80 σεντς.

Με την έκτη δόση της Ελλάδας να είναι πολύ πιθανώς εξασφαλισμένη και την πιθανότητα το σχέδιο διάσωσης να πάρει την έγκριση στα τέλη του Οκτωβρίου να είναι εξαιρετικά ισχυρή, δεν θα είναι μόνο οι αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα που θα γιορτάσουν την επιτυχία τους που βοήθησαν να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία για λίγο ακόμα, αλλά και πολλά hedge funds.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου