Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ και άλλες ειδήσεις από Σερβία....

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/


Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić, δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον πρέσβη της Ένβωσης στη Σερβία, κύριο Vensan Dežer, ότι ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας χάνει κάθε έννοια όταν οι άνδρες των διεθνών δυνάμεων πυροβολούν, ξεπερνώντας το πλαίσιο της εντολής τους, εναντίον των πολιτών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Η Σερβία δεν μπορεί να φέρει καμία ευθύνη για αυτήν τη συμπεριφορά των διεθνών δυνάμεων, και η ίδια παραμένει καθηλωμένη προς την επίτευξη φιλειρηνικής λύσης για όλα τα θεάματα, ακόμα και για εκείνα τα θέματα που οδήγησαν προς την κλιμάκωση των εντάσεων και προς τις βιαιότητες»,- είπε ο κ. Đelić και υπενθύμισε ότι ακριβώς η Σερβία βγήκε, ενώπιον όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλία να διεξαχθεί διάλογος με την Πρίστινα, ο οποίος έχει ήδη δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο κ. Đelić υπέδειξε και ότι στη Σερβία εμφανίζει πτωτική τάση η υποστήριξη των πολιτών προς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν συνέπεια των πιο πρόσφατων συμβάντων στο Κοσσυφοπέδιο. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον κύριο Dežer προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα τα οποία έχει σημειώσει μέχρι τώρα η Σερβία, καθώς και για τα παραπέρα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ίδια, με σκοπό να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
29/09/2011
«Η Κυβέρνηση της Σερβίας ζητάει την επείγουσα ανάκριση του ΟΗΕ για το επεισόδιο που ξέσπασε στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje και απηύθυνε έκκληση προς τους παράγοντες του Παγκόσμιου Οργανισμού να εξασφαλίσουν ώστε οι εκπρόσωποι των διεθνών αποστολών στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου να δρουν και ενεργούν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της τήρησης της στάσης ουδετερότητας όσον αφορά το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, και, επίσης, ανάλογα με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ»,- δήλωσε ο κ. Milivoje Mihajlović, προϊστάμενος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας υπεύθυνου για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με διαπραγματεύσεις, παράλληλα με τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Η Κυβέρνηση της Σερβίας είναι απόλυτα καθηλωμένη προς το διάλογο και θεωρούμε ότι η προαναγγελμένη άφιξη του Ευρωπαίου μεσολαβητή, κυρίου Robert Kuper, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα σημαίνει, στην ουσία, την ενθάρρυνση προς τη συνέχιση αυτού του διαλόγου»,- ανέφερε στο τέλος ο κ. Mihajlović.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ Εκτύπωση
29/09/2011
Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες Βελιγραδίου και Πρίστινας, κ. Robert Kuper, πρόκειται να επισκεφθεί το Βελιγράδι κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα ή την Τρίτη,- ανακοίνωσε ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου, κ. Borislav Stefanović, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα έχει συνομιλίες με τον κύριο Kuper όχι μόνο για το διάλογο με την Πρίστινα, ο οποίος πρόκειται να συνεχιστεί, αλλά, κυρίως, για το πώς να λυθεί η τωρινή κρίση και πώς να βρεθεί το μοντελο, που θα γίνει αποδεκτό για όλους. «Η πρωτοβουλία μας έχει σαν στόχο να βρεθεί αυτός ο στενός διάδρομος τον οποίο πρέπει να περάσει η Σερβία, διατηρώντας την πορεία της στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το διάλογο με την Πρίστινα και εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο»,- τόνισε, στη συνέχεια, ο κ. Stefanović. Σύμφωνα με τα λόγια του, η Σερβία επιθυμεί, με την ταυτόχρονη διπλωματική δράση της στην έδρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και σε ορισμένα άλλα κέντρα, να δημιουργήσει δυνατότητες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τις συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, που θα αποτελούσε την εισαγωγή στην επίτευξη συστηματικής λύσης των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο κ. Stefanović πρόσθεσε λέγοντας ότι σχετικά με όλες τις λύσεις πρόκειται να ενημερωθούν η Βουλή της Σερβίας και το κοινό της χώρας μας, και προπαντός οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ Εκτύπωση
29/09/2011
Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι δεν πρέπει να προστατεύουμε το Κοσσυφοπέδιο με οδοφράγματα, αλλά με μια σοφή πολιτική, και εκτίμησε ότι κάθε λύση για αυτήν την επαρχία είναι καλύτερη από την τωρινή εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Επιπλέον, ο κ. Dačić εκτίμησε ότι οι δυνάμεις Kfor και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας φροντίζουν μόνο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Πρίστινας, και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας φαίνεται πως δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης επί τόπου. Στη συνέχεια, ο κ. Dačić απέρριψε την εξήγηση ότι οι δραστηριότητες των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας και της Πρίστινας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποσκοπούν την πάταξη της εγκληματικότητας. «Η εγκληματικότητα που υπάρχει μέσα στην ίδια την Πρίστινα έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, και γιατί δε βάζουν εκεί το αγκυλωτό σύρμα;»,- ρώτησε ο κ. Dačić, υπενθυμίζοντας πως την υποχρέωση των δυνάμεων Kfor αποτελεί να προστατεύει το λαό στο Κοσσυφοπέδιο, είτε Σέρβους, είτε Αλβανούς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ Εκτύπωση
29/09/2011
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, δήλωσε ότι η Ρωσία μετέφερε, στην έδρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις απόψεις του επίσημου Βελιγραδίου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Η Σερβία ζητάει απάντηση στο ερώτημα ποιος διέταξε στους άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ να ανοίξουν πυρά εναντίον αθώων πολιτών, και επιμένει στη θέση της ότι ούτε ένα επεισόδιο και ούτε μία πράξη παραβίαση της ειρήνης και της σταθερότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητες από μέρους του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ»,- δήλωσε ο κ. Jeremić για τη Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Σερβίας. O ίδιος τόνισε πως πουθενά στην Ευρώπη οι στρατιώτες δεν πυροβολούν εναντίον του άμαχου πληθυσμού, εκτός από την επαρχία του Κοσόβου, δηλαδή στο έδαφος που δεν τελεί υπό διοίκηση της Κυβέρνησης της Σερβίας, όπως αναφέρεται στο κείμενο του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Κατά την πραγματοποίηση σπουδαίων συναντήσεων, όπως είναι, μάλιστα, και οι συνεδριάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιούσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε σε μια παρόμοια εξέλιξη της κατάστασης επί τόπου στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου»,- δήλωσε ο κ. Jeremić, και πρόσθεσε ότι εκείνοι που δεν ήθελαν να ακούσουν αυτές τις προειδοποιήσεις, και πριν απ’όλα το ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβουν για τον εαυτό τους την πλήρη ευθύνη για τα συμβάντα στο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Εκτύπωση
29/09/2011
Τα μέλη της Ένωσης δημοσιογράφων Σερβίας καταδίκασαν σήμερα τις δυνάμεις Kfor ότι παρεμποδίζουν, ήδη επί μέρες, τους δημοσιογράφους των σερβικών συντάξεων να μεταδίδουν τακτικά και εγκαίρως τις ειδήσεις για τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Άνδρες του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο, όχι μόνο δεν επιθυμούν να απαντούν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Τρίτη, όταν οι άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ πυροβόλησαν τους Σέρβους άοπλους πολίτες, αλλά οι ίδιοι απαγορεύουν, με την απειλή των όπλων, στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ κοντά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje»,- αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης δημοσιογράφων Σερβίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΡΟΓΚΟΖΙΝ Εκτύπωση
29/09/2011
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, κ. Dmitrij Rogozin, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο προκαλούν, με την πιο πρόσφατη συμπεριφορά τους στη διοικητική γραμμή διαχωρισμού, νέα σύρραξη στην περιοχή, καθώς και ότι αγνοούν τις εκκλήσεις υπέρ της σύστασης μιας επιτροπής, με σκοπό τη διενέργεια ανάκρισης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των αθώων Σέρβων πολιτών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Μού φαίνεται πως οι συνάδελφοί μου από το NATO προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρές θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες της συμμετοχής τους σ’αυτήν τη σύρραξη»,- δήλωσε ο κ. Rogozin για την Τηλεόραση Russia today, και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ κάνει άλλο ένα λάθος, προκαλώντας νέα σύρραξη στα Βαλκάνια. «Αντί να πάρουν ουδέτερη στάση, σε συνάφεια με το Ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτοί κρατάνε την πλευρά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου»,- τόνισε ο κ. Rogozin, και υπέδειξε ότι το NATO απέκλεισε τον μοναδικό δρόμο της ζωής και της επικοινωνίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με τη μητέρα Σερβία, και, τέλος, καταδίκασε τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις για μεσολάβηση σε μια πολιτική σύρραξη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
 
Η ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ ΗΤΑΝ ΗΡΕΜΗ Εκτύπωση
29/09/2011
Η περασμένη νύχτα πέρασε ήρεμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, παράλληλα με την παρουσία Σέρβων πολιτών δίπλα στα οδοφράγματα, που έχουν ενισχυθεί επιπρόσθετα στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ιδίως στη μεγαλύτερη γέφυρα υπεράνω του ποταμού Ιμπαρ, που χωρίζει το νότιο, αλβανικό, από το βόρειο, σερβικό μέρος της πόλης. Όπως και κάθε νύχτα από τότε που οι Αλβανοί – τελωνειακοί υπάλληλοι και αστυνομικοί από την Πρίστινα στάλθηκαν στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, οι εκεί Σέρβοι βρίσκονται δίπλα στα οδοφράγματα. Επίσης και οι άνδρες των δυνάμεων Kfor έχουν ενισχύσει την παρουσία τους κοντά στη γέφυρα υπεράνω του ποταμού Ιμπαρ, τοποθετώντας διάφορα κοντέινερ και αγκυλωτό σύρμα κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού. Επίσης, στη συνάντηση των δημάρχων των τεσσάρων σερβικών πόλεων του βορείου Κοσσυφοπεδίου με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ζητήθηκε να διενεργηθεί ανάκριση σχετικά με το επεισόδιο στη συνοριακή διάβαση Jarinje, όταν οι άνδρες των δυνάμεων Kfor πυροβόλησαν τους συγκεντρωμένους Σέρβους, που διαμαρτύρονταν εξαιτίας του αποκλεισμού του αυτοκινητόδρομου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ Εκτύπωση
29/09/2011
Ο κ. Goran Bogdanović, Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε πως είναι απαράδεκτη η στάση των δυνάμεων Kfor, οι οποίες, αφού πρώτα πυροβόλησαν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη Τρίτη, τώρα αποφεύγουν να έχουν οποιεσδήποτε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αρχών της Σερβίας. Επιπλέον, ο κ. Bogdanović δήλωσε, χτες, Τετάρτη, το βράδυ στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ότι η σερβική πλευρά είχε ζητήσει, μια μέρα πριν από το ξέσπασμα των επειδοσίων, να έχει συνάντηση με τον διοικητή των δυνάμεων Kfor, στρατηγό Erhard Drevs, καθώς και ότι η ίδια έκκληση για συνομιλίες παραμένει να ισχύει και παραπέρα. «Θεωρούμε ότι μετά τους πυροβολισμούς και μετά τον τραυματισμό των πολιτών είναι απαράδεκτη η στάση των δυνάμεων Kfor, οι οποίες δεν επιθυμούν να έχουν συνομιλίες με μας, επειδή τίποτα δεν μπορεί να λυθεί με χρήση βίας, ούτε με επιβεβλημένες λύσεις, δηλ. έτσι όπως προσπάθησαν να το κάνουν άνδρες των δυνάμεων Kfor την περασμένη Τρίτη»,- είπε ο κ. Bogdanović. O ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Σερβία ζητάει τη διενέργεια ανάκρισης για όλα όσα συνέβηκαν πραγματικά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, για να μην επαναληφθεί κατάσταση όπως ήταν η χτετινή, όταν στη δημοσιότητα εμφανίστηκαν διάφορες παραπληροφορίες και φημολογίες, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
 
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ Εκτύπωση
29/09/2011
Οι διαβουλεύσεις στην έδρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ έληξαν χτες, Τετάρτη, το βράδυ χωρίς οποιαδήποτε ενιαία στάση σχετικά με την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο,- πληροφορήθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug από διπλωματικές πηγές της Νέας Υόρκης. Ειδικά, στις διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών επαναλήφθηκε και πάλι η προηγούμενη κατάσταση, όταν οι δυτικές χώρες εξέφρασαν την άποψη ότι τα προβλήματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται πως η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τελεί υπό έλεγχο, και ότι οι δυνάμεις Kfor και οι εκπρόσωποι της αποστολής Euleks δρουν και ενεργούν σύμφωνα με την εντολή τους, την οποία ανέθεσε σ’αυτούς ο ΟΗΕ. «Οι πλειονότητα των χωρών-μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας έδειξαν πως κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο»,- μετέδωσαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω διαβουλεύσεις συγκλήθηκαν έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, η οποία εξέφρασε, την περασμένη Τρίτη, ανησυχία εξαιτίας της χρήσης βίας από μέρους των διεθνών δυνάμεων σε βάρος των Σέρβων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τις δυνάμεις Kfor και προς την αποστολή Euleks να τηρούν αυστηρά τις αρχές της ουδετερότητας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, σε συνάφεια με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου