Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Wall Street: Κέρδη για τα blue-chip, αρνητικός ο Nasdaq

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.153,98143,08 1,30%  
  Nasdaq2.480,76-10,82 -0,43%  
Η Wall Street σήμερα

Μικτή εικόνα παρουσιάζει το ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου στο τέλος μιας ημέρας συναλλαγών που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις της αγοράς, η οποία δυσκολεύεται να "επαναπαυτεί" στις ενδείξεις προόδου στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Στους θετικούς καταλύτες η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αλλά και η έγκριση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του EFSF από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Δείκτες – Στατιστικά

Έχοντας ενισχυθεί έως και 260 μονάδες στη διάρκεια των συναλλαγών και υποχωρήσει έως και 45 μονάδες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε στο κλείσιμο 143,08 μονάδες (1,3%), διαμορφούμενος στις 11.153,98 μονάδες. Οι μετοχές με την υψηλότερη άνοδο ήταν η Travelers Companies, η Bank of America και η JP Morgan Chase.

O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,34 μονάδων (0,8%) κλείνοντας στις 1.160,4 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 10,82 μονάδων (-0,4%) φτάνοντας τις 2.480,76 μονάδες.

Η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,3% το β΄ τρίμηνο σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% το β΄ τρίμηνο. Η ανοδική αναθεώρηση αποδίδεται εν μέρει στις καταναλωτικές δαπάνες που ήταν ισχυρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Η οικονομία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο μόλις 0,4%.

Θετικά μηνύματα "ελήφθησαν" και από την αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού όπου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του EFSF από το γερμανικό κοινοβούλιο, με 523 «ναι» και 85 «όχι».

Στις υπόλοιπες εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, «εθνική κρίση» χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά εργασίας ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

Ο Bernanke κάλεσε το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να στρέψουν την προσοχή τους στο ζήτημα καθώς το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται κοντά στο 10% για αρκετά χρόνια ενώ το 45% εξ αυτών είναι χωρίς εργασία για έξι μήνες ή περισσότερο. “Αυτό είναι ανήκουστο,” ανέφερε σε ομιλία του στο Οχάιο.

Πάντως ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 37.000 στις 391.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 3.000. Σημειώνεται ως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 428 χιλ. από 423 χιλ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στη μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου προέβη η Advanced Micro Devices επικαλούμενη προβλήματα σε γερμανικό εργοστάσιο της μονάδας μεταποίησης GlobalFoundries.  Η ανακοίνωση από την εταιρεία έγινε μετά το κλείσιμο της Wall Street την Τετάρτη οδηγώντας την τιμή της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στα 5,85 δολ. με πτώση 4,88%.

Πτώση στα κέρδη και αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η σουηδική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Hennes & Mauritz το τρίτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν 15% στα 3,59 δισ. κορώνες ($530 εκατ.) από 4,24 δισ. κορώνες ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 26,91 δισ. κορώνες από 26,89 δισ. κορώνες με τις συγκρινόμενες να υποχωρούν 3%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τα κέρδη στα 3,99 δισ. κορώνες.

Στην αναβάθμιση της διαβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας της General Motors κατά δύο βαθμίδες σε BB+, ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική κατηγορία, προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services. Το outlook της αξιολόγησης αναθεωρήθηκε σε σταθερό από θετικό.
O oίκος επικαλείται την επίτευξη συμφωνίας με το συνδικάτο εργαζομένων United Auto Workers για τη νέα τετραετή σύμβαση εργασίας, η οποία συνδέει μελλοντικές αυξήσεις στους μισθούς και την ενίσχυση της κερδοφορίας ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις για προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον οίκο η νέα η σύμβαση θα επιτρέψει τη συνέχιση της κερδοφορίας, ειδικά στη Βόρεια Αμερική. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται αυτή τη στιγμή 1,18% στα 20,65 δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου