Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προκλητικές δηλώσεις Εγκεμέν Μπαγίς ''Δυσφημίζει την Τουρκία η κυβέρνηση της Κύπρου''

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

''Δυσφημίζει την Τουρκία η κυβέρνηση της Κύπρου''


Για εκστρατεία δυσφήμισης της Τουρκίας επέκρινε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, στο πλαίσιο των επαφών του στο Ευρωκοινοβούλιο με Ευρωπαίους αξιωματούχους.


Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο κ. Μπαγίς είπε ότι οι επαφές που διεξάγουν στο Στρασβούργο έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου η «ε/κ διοίκηση ενέτεινε την εκστρατεία δυσφήμισης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς κατά της Τουρκίας. Το χρονικό σημείο των επαφών που έχουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο ίδιος είναι σημαντικό αφού μετέβηκαν αμέσως από το ψευδοκράτος στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις.

«Οπως και κάθε άλλη φορά έτσι και τώρα, θα απαντούμε πάντοτε στο κατάλληλο μέρος και στην κατάλληλη ώρα στην εκστρατεία δυσφήμισης των Ε/κ εις βάρος μας και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να δείξουν ότι δήθεν το πρόβλημα είναι η Τουρκία». Κατά τον κ. Μπαγίς, η ε/κ πλευρά προβαίνει σε «προβοκατόρικες ενέργειες και παρεμποδίζει τις συνομιλίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού». Οι ενέργειες της Τουρκίας, ανέφερε, είναι απάντηση στα βήματα των Ε/κ.

Μιλώντας εξάλλου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι ''εάν δεν ανοίξουν κεφάλαια κατά την προεδρία της ε/κ διοίκησης δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή θα συνεχιστούν''.

Σε κάθε Προεδρία, ανέφερε, συνηθίζεται να ανοίγουν κεφάλαια, αλλά - σημείωσε - τόσο στην Ουγγρική, όσο και στη Βελγική Προεδρία της ΕΕ δεν άνοιξε κανένα κεφάλαιο.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την κρίση για το φυσικό αέριο, ο κ. Μπαγίς είπε ότι οι ενέργειές τους είναι μια αντίδραση. ''Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, επιπλέον όταν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, οι Ε/κ αρχίσουν ξαφνικά γεωτρήσεις, δεν μπορούσαν να περιμένουν μερικούς μήνες; Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε και με το ηλεκτρικό, δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Τ/κ;''.

Στο θέμα της κατάργησης της βίζας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Τούρκος Υπουργός, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετέπεισαν την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνουν κάποια θετικά βήματα και ελπίζουν επί του θέματος να γίνουν δηλώσεις.

Είχε, συνέχισε, την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και ζήτησε όπως η έκθεση προόδου είναι αντικειμενική, λέγοντας ότι οι πρόσφατες επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στη Σομαλία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία δείχνουν τη δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή και το ρόλο της.

Χαρακτήρισε δε ιστορική συμφωνία την εργοδότηση από το Ευρωκοινοβούλιο 8 Τούρκων, λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως η Τουρκία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου