Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ηρεμούν σταδιακά τα πνεύματα Την φοροδιαφυγή ισχυρών παραγόντων ανέδειξαν τα επεισόδια στη Βουλγαρία

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί
Μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )       Σόφια, Βουλγαρία
Έρευνα για το καθεστώς φορολογικής ασυλίας που απολαμβάνουν ισχυροί παράγοντες -Βούλγαροι και Ρομά- προτίθεται να αρχίσουν οι Αρχές της χώρας σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η δυσαρέσκεια και κυρίως η ένταση από το θάνατο νεαρού που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο του λεγόμενου «βασιλιά των Ρομά».

Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Μπόρις Βέλτσεφ, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι υπάρχουν πολλοί σαν το «βασιλιά των Ρομά» που ζουν με πολυτέλεια, έχουν ύποπτες διασυνδέσεις και καταβάλουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.

Πρόσθεσε ότι στο στόχαστρο των Αρχών είναι περίπου 20 άτομα, μεταξύ τους και κάποιοι Ρομά.

Την Τετάρτη συνελήφθη ο λεγόμενος «βασιλιάς των Ρομά», Κίριλ Ράσκοφ ή «Τσάρος Κίρο» για την ανάμιξή του στον θάνατο του νεαρού στη κωμόπολη Κατούνιτσα.

Κρατείται σε απομόνωση, στη Φιλιππούπολη και κατηγορείται για απειλές κατά της ζωής και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή καθώς λέγεται ότι έχει να συμπληρώσει δήλωση από το 2004.

Πάντως, όπως είπε ο εισαγγελέας, «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί της κάλυψης του Κίριλ Ράσκοφ από την εισαγγελική ομπρέλα, επειδή σε βάρος του υπάρχουν ορισμένες δικογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ολοκληρώθηκαν με καταδίκη».

Ο θάνατος του 19χρονου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σειρά βίαιων επεισοδίων με διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πέρα από το περιστατικό, η ανεργία και η κακή οικονομική κατάσταση (η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ) έβγαλε στο δρόμο πολλούς.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 400 ανθρώπους, μεταξύ τους ανήλικους, και τώρα πλέον δηλώνει ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πάντως ότι πολλοί Ρομά ήταν τρομοκρατημένοι από τα επεισόδια και ότι προσπαθούσαν να οργανώσουν ομάδες αυτοάμυνας.

Ο αρχηγός του κόμματος των Ρομά, DROM, Ιλία Ιλίεφ, ζήτησε μάλιστα την άρση της βουλευτικής ασυλίας και η άμεση σύλληψη του αρχηγού εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος Ατάκα Βόλεν Σιντέροφ, ο οποίος προχώρησε σε εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Ρομά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου